Mainos

Katainen: Kreikka vaarallisessa tilanteessa, EU odottaa epävarmuudessa

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vakuuttaa, että yhteistyö EU:n ja Kreikan välillä jatkuu hyvänä, jos maan uusi hallitus pitää sitoumuksistaan kiinni.

Kreikan vaalitulos oli hänen mukaansa kohtuullisen odotettu, mutta EU:n kannalta vaalitulos tarkoittaa hänen mukaansa ainakin tilapäisesti epävarmuutta.

– Me kaikki tietysti odotamme mahdollisimman pian vastauksia siitä, millainen hallitus syntyy ja toisaalta, millaista politiikkaa uusi hallitus aikoo harjoittaa, hän sanoo.

Kataisen mukaan Kreikka on hyvin vaikeassa ja vaarallisessa tilanteessa. Ratkaisevaa onkin, millaisen poliittisen tien kreikkalaiset valitsevat.

– Kun samaan aikaan suurimmaksi puolueeksi nousi puolue, joka haluaisi jatkaa vastuullista eurooppalinjaa ja toiseksi puolueeksi nousi äärivasemmistolainen puolue, joka haluaisi lopettaa kaikki tukipaketit ja käytännössä ajaa Kreikan ulos eurosta, siitä on aika vaikea löytää yhteistä linjaa.

Katainen haluaa silti uskoa, että Kreikka pysyy mukana EU:ssa ja euroalueessa.

– Eroaminen eurosta tai EU:sta johtaisi niin vakaviin yhteiskunnallisiin kielteisiin seuraamuksiin, ettei sitä kukaan toivo. Toivotaan nyt, että kreikkalaiset saavat eteenpäin katsovan ja vastuuta kantavan hallituksen.

Vaalien voittajalla, konservatiivisella Uusi demokratia -puolueella on kolme päivää aikaa muodostaa hallitus. Jos puolueen johtaja Antonis Samaras epäonnistuu, tehtävä siirtyy äärivasemmistolaiselle Syrizalle.

Ranskan vaalituloksella pienet vaikutukset

Ranskassa sosialistien ehdokas Francois Hollande päihitti oikeiston istuvan presidentin Nicolas Sarkozyn presidentinvaalissa. Kataisen mukaan tulos oli odotusten mukainen, eikä hän usko sillä olevan kovin suurta merkitystä eurooppapolitiikkaan.

– Uuden hallinnon täytyy tietysti lunastaa oma luottamuslupauksensa markkinoiden ja muiden euroopan maiden silmissä.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen hehkutti eilen Ranskan vaalituloksen olevan päivän paras uutinen. Katainen ei usko oikeiston tien lähteneen Euroopassa alamäkeen.

– Tämä on ranskalainen vaalitulos, toisaalta Kreikassa oikeisto voitti. Suomen on tultava toimeen kaikkien kanssa ja kuten totesin, en usko, että kovin suurta linjanmuutosta Ranskassa tapahtuu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.