Mainos

Katainen: Kreikan tukipakettien virheraportista on otettava oppia

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) myöntää tehneensä vakavia virheitä Kreikan tukipaketeissa. Tieto käy ilmi Wall Street Journal -lehden saamasta IMF:n sisäisestä asiakirjasta.

IMF katsoo aliarvioineensa pahasti vahingot, joita säästöt aiheuttaisivat Kreikan taloudelle. Järjestö arvioi, että jälkikäteen ajateltuna Kreikka ei täyttänyt kolmea neljästä IMF:n tukeen oikeuttavasta kriteeristä.

Tekstissä järjestö myöntää olleensa turhan optimistinen Kreikan hallituksen kyvyistä ja taidoista kääntää maan talous kasvuun.

Osansa kritiikistä saa myös EU:n komissio, jota IMF suomii kokemattomuudesta ja tehottomuudesta. Komissio sanoi lausunnossaan olevansa täysin eri mieltä IMF:n näkemyksestä.

Pääministeri Jyrki Katainen muistuttaa, että Kreikan ensimmäisen tukipaketin aikaan maailmantalouden tila oli toinen.

– Silloin oli juuri Lehman Brothersin kaatuminen takana, Suomenkin talous syöksyi kuin kivi meren pohjaan, johtuen tästä kansainvälisestä levottomuudesta. Silloin kansainvälinen valuuttarahasto kuin kaikki muutkin oikeastaan suosittelivat sitä, että Kreikkaa ei saa päästää kaatumaan, koska se olisi sitten levittänyt talouskriisin ympärille. Mutta IMF:n raportti on erittäin mielenkiintoista käydä läpi, voidaanko siitä oppia, Katainen kertoi MTV3 Uutisten haastattelussa.

Vienti ei vedä

Katainen ei ottaisi IMF:n raportista suoranaista mallia Suomeen, jonka talous junnaa pääministerin mukaan kansainvälisen taloustilanteen vuoksi.

– Meilläkin pitää miettiä, mitä voitaisiin tehdä todella nopeavaikutteisia toimia markkinoiden piristämiseksi, mutta se ei voi koskaan korvata vientiä, joka ei nyt vedä. Tärkeintä, että saadaan työpaikkoja.

Katainen toivoo yhä, että keväällä umpisolmuun menneiden työmarkkinajärjestöjen neuvottelut palkkaratkaisusta saataisiin elvytettyä.

– Jos työnantajat ja työntekijät pystyisivät paiskaamaan kättä, siitä että otetaan huomioon ostovoima ja kilpailukyky yhtä aikaa, niin siinä voisi olla osa ratkaisua tähän.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.