Katainen: Kotihoidontuen leikkaamista tarkasteltava huolellisesti

Keskusta jättää kotihoidontuen leikkaamisesta välikysymyksen ensi viikolla. Leikkaamalla kotihoidontukea vuodella hallitus säästäisi 35 miljoonaa euroa, kun kuntien menot nousisivat samalla 100 miljoonalla eurolla.

Pääministeri Jyrki Katainen ei halua ottaa asiaan kantaa etukäteen. Kataisen mukaan hallituspuolueet eivät ole vielä sopineet kehysriihessä päätettävistä säästötoimista.

Hän painottaa kotihoidontuen tärkeyttä osana suomalaista päivähoitoa.

– Arvioimme menoleikkaustarpeita vaikuttavuuden kannalta ja etsimme sellaisia kohteita, joilla voi olla muita positiivisia vaikutuksia, vaikkapa nyt työllisyysasteen nostoon liittyviä tavoitteita. Tuen osalta kukaan ei ole esittänyt, että se poistetaan kokonaan, Katainen sanoo MTV3:n Torstaikabinetissa.

Kataisen mukaan kotihoidontuen leikkaamisen vaikutuksia on tarkisteltava usealta kannalta.

– Yksi näkökulma on se, että mitä leikkaaminen aiheuttaa päivähoitopaineissa noin ylipäätänsä. Toinen näkökulma on, aiheuttaako se jotain esimerkiksi työllisyysasteen noston kannalta. Kolmanneksi on arvioitava siirtyykö kustannusvastuu valtiolta kunnille vai kuinka se järjestetään.

Edessä vain vaikeita päätöksiä

Ylivelkaantumisen kierre ei katkea itsestään, Katainen huomauttaa.

– Meillä on edessä vain ja ainoastaan vaikeita päätöksiä.

Katainen muistuttaa, että Suomen velkaantumisen kierteen estämiseksi tarvitaan verojen korotuksia, menojen karsintaa, rakenneuudistuksia ja pitkän linjan kestävää kasvua tarjoavia toimenpiteitä.

Katainen ei halua ottaa kantaa yksittäisiin sopeuttamistoimiin.

– Haasteet ovat tavattoman suuria. Viinaveroa nostamalla ei valtion taloutta vielä tasapainoteta.

Korotettavat verot on valittava erityisellä huolella, Katainen huomauttaa.

– Meidän pitää erityisesti valita sellaiset verot joita korotetaan joilla on mahdollisimman vähän vaikutusta talouskasvuun. Toiset verot ovat enemmän haitallisia kasvun ja työllisyyden kannalta kuin toiset.

(MTV3)

Kotihoidontuen leikkaamista vastaan protestoitiin Helsingissä:

Katso pääministeri Jyrki Kataisen haastattelu Torstaikabinetissa: (Huomenta Suomi 15.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat