Katainen jyrähti: Kehysriihen päätöksiä ei avata

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan hallitus ei ole avaamassa lapsilisistä kehysriihessä tehtyä päätöstä. Yksityiskohdat tarkentuvat keväällä hallituspuolueiden kesken, Katainen kertoo Facebook-tilillään.

Moni kansanedustaja useista hallituspuolueista on kommentoinut, että lapsilisäleikkauspäätöstä pitäisi arvioida uudelleen.

SDP:n ryhmänjohtajan Jouni Backmanin mielestä pitäisi vielä varmistaa, etteivät kiristykset kohdistu liikaa joihinkin lapsiperheisiin.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoi Ylelle, että leikkauksen toteuttamista progressiivisen verotuksen kautta pitäisi pohtia.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ovat valmiita muuttamaan päätöstä lapsilisistä.

Lapsilisien verotus ei kuitenkaan olisi KD:lle hyvä vaihtoehto. Se heikentäisi erityisesti keskituloisten palkansaajien saamaa tukea enemmän kuin aiemmin päätetty tasoleikkaus.

Räsänen haluaisi palauttaa perheille päätösvallan, kuinka kotihoidontukea jaetaan.

– Kotihoidon tuen jakaminen isän ja äidin kesken lisää julkisen talouden kustannuksia arviolta 80 miljoonaa euroa muun muassa kasvaneina päivähoito-, investointi- ja työttömyysturvakuluina.  Esitän harkittavaksi, että sekä lapsilisiin kohdistuva leikkaus että kotihoidon tuen heikennys peruttaisiin. Jäljelle jää noin 30 miljoonan euron säästötarve. Jos edelleen koettaisiin, että lapsilisiä pitää leikata, niin tämä olisi oikeudenmukaisempi summa, sillä silloin lapsilisiin kohdistuisi suunnilleen vastaavantasoinen leikkaus kuin muihinkin etuuksiin, Räsänen linjaa.

Myös kokoomuksen rivit rakoilevat. Kansanedustaja Pertti Hemmilä esittää, että lapsilisäleikkaus on peruttava. Hänen mielestään kehysriihessä tehty päätös leikkauksesta on epäoikeudenmukainen.

Hemmilä pitäisi lapsilisät ennallaan ja nostaisi tupakkaveroa. Jos veroa nostettaisiin 25 prosenttia, valtion saamat tulot riittäisivät hänen mukaansa korvaamaan lapsilisän leikkauksen.

– Nyt on ihan toisenlainen hallitus kuin aiemmin, aiemmin oli sekstetti, nyt on viisikkohallitus ja tämä hallitus voi tehdä ihan hyvin tältä osin uuden arvovalinnan. Minusta tämä on selvästi arvovalintakysymys.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat