Mainos

Katainen jätti tunteikkaat hyvästit puolueväelle: Tämä on ollut elämäntapa

Jyrki Katainen on jättänyt jäähyväiset kokoomuksen puheenjohtajan tehtäville puoluekokouksessa Lahdessa.

Alussa näytettiin tunteikas video Kataisen uran varrelta. Katainen on johtanut kokoomusta kymmenen vuotta.  

Kataisen noustessa lavalle puoluekokousedustajat antoivat valtaisat aplodit. 

– Minusta tuntuu, että te jännitätte. Ei hätää, tämä menee hyvin, Katainen nauratti väkeä.

– Moneen vuoteen politiikassa ei ole tullut uusia asioita enää eteen, mutta ikinä en ole ennen jättänyt jäähyväisiä puheenjohtajana. Kiitos näistä vuosista kaikille, Katainen aloitti puheensa.

– Kokoomuslaisuus on ollut minulle elämäntapa. Kokoomus on ollut perheenomainen yhteisö, jota alleviivaa se, että Mervi (Kataisen vaimo) löytyi kokoomusnuorista. Näin ollen tämän tehtävän hoitaminen on ollut valtavan paljon enemmän kuin vain luottamustehtävän hoitaminen. Se on ollut erottamaton osa elämää ja sitä kokemusmaailmaa, jota olen saanut elää. 

Katainen kertasi puheessaan vuosiaan puheenjohtajana ja otti vertauskuvaksi kestävyysurheilun.

– Minulla on tunne, että olen saanut antaa ihan kaiken. Minulla on tunne, että enempää en voi antaakaan. Ne, jotka ovat hiihtäneet Finlandia-hiihdon tai juosseet maratonin, tietävät mistä puhun. Toinen päällimmäinen tunne on haikeus. Se tulee siitä, että puolet aikuisiästä kokoomus on ollut osa elämääni. Kun haikeus on mielessä, niin se on merkki siitä, että tunnemme asian tärkeäksi. Niin minäkin olen kokenut tämän kymmenen vuotta.

Viestikapula laitettava eteenpäin 

Huomenna noin 850 puoluekokousedustajaa valitsee puolueelle uuden puheenjohtajan ja samalla Suomelle pääministerin. Katainen otti kantaa puheessaan myös huomiseen puheenjohtajavaaliin.

– Minä tulen täältä viestikapulan kanssa. Edessä on ihminen, joka ottaa sen käteen ja jatkaa eteenpäin. Maaliin ei vain koskaan päästä. 

Katainen kertoi jäähyväisissään myös haasteista, jotka odottavat uutta puheenjohtajaa ja pääministeriä.

– Meille tutut rakenteet, kunta- talous- ja soterakenteet ovat muutoksessa ja niitä pitää muuttaa. Vaasalainen professori kertoi minulle pirullisen ongelman määritelmän. Sitä on vaikea havaita, ja silloinkin kun se havaitaan, sitä on vaikea hyväksyä. Sen ratkaisemiseksi ei ole olemassa täydellisiä ratkaisuja. Kolmas on se, että vaikka sitä ratkaisisi, niin se joka tapauksessa jatkaa olemassaoloaan. Neljäntenä, jos sitä ei ratkaise, niin se ottaa vallan. Minulle tulee mieleen tästä mun muassa sote ja eurokriisi.

Katainen muistutti, että ratkaisuja on vaikea löytää.

– Mihinkään näistä ei ole löydettävissä yksiselittäisiä ratkaisuja. Kun tämän tiedostaa, niin poliittiseen johtajuuteen nousee kyky tehdä epätäydellisiä ratkaisuja. Se vaatii rohkeutta sopia. Sopiminen on ainoa tapa saada porukalla vietyä Suomea eteenpäin. 

– Avoin, rohkea, positiivinen tapa puhua myös vaikeista asioista herättää luottamusta. Vaikka olisi eri mieltä asiasta, niin he voivat ajatella, että he ovat rehellisiä ja avoimesti liikkeellä. 

Katainen kiitti puheessa myös puolueväkeä luottamuksesta ja joustavuudesta. Lisäksi Katainen kiitti kentältä tulleilta viesteistä.

– Kokoomus on ollut minulle arvojaan käyttävä kansainvälinen uudistaja. Tunnen suurta ylpeyttä, kun olen saanut olla tällaisen kansanliikkeen johtaja. Kiitos siitä. 

Puheen loppupuolella Katainen herkistyi kyyneliin kiittäessään vaimoaan kuluneesta kymmenestä vuodesta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.