Mainos

Katainen rakenneuudistuksista: Melko pitkälle jo edetty

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan hallituksen rakenneuudistuspaketin sovittelussa on edetty jo kohtuullisen pitkälle.

Katainen kuitenkin myönsi MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa, että töitä on edelleen tehtävänä, jotta julkisen talouden tasapainottamiseen tähtäävistä rakenneuudistuksista saadaan päätettyä. Pääministeri ei kuitenkaan suostunut nimeämään suurimpia kiistakysymyksiä.

- Meillä (hallituksessa) ei ole pääsääntöisesti poliittisia riitoja, mutta toki on erilaisia mielipiteitä ja niitä otetaan huomioon. Suurin haaste on, että me löydämme konkreettiset, merkittävät ja uskottavat keinot uudistaa, Katainen toteaa.

- Meiltä puuttuu työikäisiä ihmisiä eli työvoimaa. Toiseksi kuntien velvoitteet ovat niin korkealla tasolla, että kunnat eivät tule tulevina vuosina mitenkään selviämään niistä. Me emme yksinkertaisesti vain leikkaa, koska leikkaukset eivät rakenna kestävää pohjaa. Me teemme rakenteellisia uudistuksia, jotta kunnat pystyisivät tarjoamaan terveys- ja koulupalveluja ja jotta toisaalta saisimme lisää työvoimaa tekemään työtä.

"Käymme kaikki ideat läpi"

Suomen kuuden suurimman kaupungin talousjohtajat ovat vaatineet tänään valtiota keskeyttämään kaikki vireillä olevat, kuntia kuormittavat lakiuudistukset. Työryhmän mukaan uudistuksilla ei saada säästöjä, vaan ne lisäisivät kuntien menoja sadoilla miljoonilla euroilla.

Samalla kuntien talousjohtajat esittävät oman listansa, jolla kunnissa säästettäisiin miljardi euroa nykyisiä palveluita karsimalla.

- Me olemme kyllä nähneet sen listan. Yksittäiset kunnat ovat lähettäneet jonkun verran toiveitaan toisin kuin Kuntaliitto, joka ei kyennyt antamaan minkäänlaisia arvioita siitä, mitä kannattaisi tehdä. Käymme kaikki ideat läpi, Katainen tyytyi kommentoimaan.

- Päätösten on oltava isoja, jotta uskottavuus ja luottamus talouteen voisivat rakentua. Näin ollen päätökset ovat myös vaikeita.

Pääministeri sanoi aiemmin illalla STT:lle, että hän uskoo rakenneuudistuspaketin olevan koossa huomenna.  Hallituksen on määrä jatkaa neuvotteluja aamulla Säätytalossa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.