Mainos

Katainen huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen huolettaa valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok).

Katainen myönsi ministeriönsä sisäisen budjettiriihen tauolla, ettei hänen huolensa ole "aivan vähäinen". Ministerin mukaan kotitalouksien velkaantumisaste on tällä tietoa 120 prosenttia käytettävissä olevista tuloista, kun se 90-luvun "hulluina vuosina" oli 85 prosentin tasolla.

- En halua sanoa nyt mitään sen vahvempaa kuin että pitäkää huoli siitä, että pystytte maksamaan ne velkanne pois siinä vaiheessa kun korot nousevat, ministeri lähetti terveisiä kansalaisille.

Kataisen mukaan alhaiset korot ovat osin syynä siihen, että suuria asuntoluottoja on otettu.

- Pitkät maksuajat saattavat jopa hämätä. Eli toivoisin talonpoikaisjärkistä otetta, että toivon mukaan on töitä ja varaa maksaa.

Ministeri kantoi jälleen huolta myös yritysten kilpailukyvystä. Hän toivoi palkkaneuvottelijoilta malttia syksyn väännöissä.

- Suomalaisten yritysten ja työntekijöiden pitää voittaa toisten maiden työntekijät ja yritykset tuolla kilpailuilla markkinoilla. Aasian talous kasvaa mallikkaasti, meidän pitää onnistua voittamaan ne tarjouskilpailut ja se tarkoittaa sitä, että meidän kustannuskilpailukyvyn täytyy pysyä hyvällä tasolla, hän korosti.

Paalupaikka tähtäimessä

Valtiovarainministeriö aloitti valtion ensi vuoden talousarvioesityksen kokoamisen Espoon Moisniemessä. Katainen kertoi, että Suomi pyrkii ensi vuoden alussa EU:n vahvimmaksi taloudeksi. Hän piti tavoitetta realistisena. Kilpailijoina ovat lähinnä Ruotsin ja Saksan kaltaiset maat.

- Tämän hetken luvut viittaavat siihen, että näin on mahdollista käydä. Se olemmeko ykkönen vai kakkonen, sillä ei ole niin suurta merkitystä.

Talouden näkymät ovat Kataisen mukaan paremmat kuin alkukesästä muun muassa pankkien riskitestien teettämisen vuoksi. Myös valtiolliset riskit ovat hälvenneet, eteläeurooppalaiset valtioiden velkapaperit eivät enää aiheuta painajaisia.

Ensi vuoden budjetin varsinaista sisältöä Katainen ei vielä valottanut. Päälinjat selviävät keskiviikkona, kun hän pitää tiedotustilaisuuden ministeriönsä sisäisen budjettiriihen päätteeksi.

(MTV3 - STT)

Katso Eeva Lehtimäen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.