Mainos

Katainen houkuttelee oppositiota sote-yhteistyöhön

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) on valmis kuulemaan opposition näkemyksiä kiistellystä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Ministeri Paula Risikko (kok) aikoo kutsua perussuomalaisten ja keskustan edustajat yhteiseen tapaamiseen.

Pääministeri asetti kuitenkin oppositiolle ehtoja.

– Vastavuoroinen toivomukseni olisi, että keskusta ja perussuomalaiset eivät estäisi kuntapäättäjiä tekemästä kuntaliitoksia, vaan kannustaisi niihin.

Kesällä perussuomalaiset ja keskusta löivät kättä päälle, jotta kuntaliitoksissa ja niiden selvityksissä ei kiirehditä, vaan odotetaan hallituksen sote-linjauksia. Samaan aikaan eduskunta oli hyväksymässä kuntarakennelakia.

Katainen sanoo tulkinneensa opposition yhteistyön jarrutukseksi.

– Sellainen mielikuva minulle tuli, että ei kannattaisi kiirehtiä kuntaliitoksissa. Toivoisin, että puolueitten johtajat ja ministerit eivät jarruttaisi sitä luontaista kehitystä, mikä maakunnissa on menossa. Me tarvitaan sitä yhteistyön henkeä erityisesti siellä, missä asioista päätetään eli kuntatasolla.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kiistää jyrkästi, että puolueet olisivat kehottaneet kuntapäättäjiä rikkomaan kuntarakennelakia. Kataisen ja Risikon yhteistyötarjous sai nihkeän vastaanoton.

– Tämä on nyt jälkijättöistä tässä vaiheessa, kun laki on jo hyväksytty. Nyt sitten yhteistyön kättä tarjotaan. Me olemme valmiita keskustelemaan yhteistyöstä ja olemme valmiita tukemaan kaikkia muutoksia, mutta myös niihin perusteisiin pitää pystyä vaikuttamaan, koska tämä on väärillä urilla.

Katainen näkee sote-kiistelyssä ammattiriitelyn ja profiilin noston piirteitä.

– Olen lopen kyllästynyt tähän riitelyyn eri asioista. Aina on sanottu, että Suomi on pystynyt uudistumaan vaikeissa paikoissa ja riitely ei siihen sovi.

Sipilällä oli pääministerille vastaus valmiina.

– Riitely loppuu siihen, kun nämä isot asiat valmistellaan parlamentaarisesti ja oppositio otetaan niihin mukaan. Tämä teillä on jostain syystä unohtunut.

Pääministeri Katainen ja oppositiojohtaja Sipilä esiintyivät tänään yhteistilaisuudessa Mikkelin torilla, jossa molemmat puolueet viettivät kesäkokouksiaan. Varsinainen keskustelu meni sopupeliksi. Suurin kiista sote-uudistuksista leimahti vasta tilaisuuden jälkeen toimittajien edessä.

Keskustelussa kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat lupasivat tulevaisuudessa välttää toistensa ideoiden ampumista alas suoralta kädeltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.