Mainos

Katainen: Euroalueen vakauttamisen on tapahduttava nyt

Huomenna kriisikokoukseen Brysselissä osallistuva valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) painottaa, että Kreikan talousongelmista alkunsa saanut kriisi tulee aiheuttamaan vakavaa vahinkoa yhteisvalutta eurolle ja koko Euroopan unionille jos tilannetta ei saada vakautettua.

- Nyt pitäisi viimeistään jokaisen tiedostaa että meillä on Euroopan laajuinen talouskriisi uhkaamassa, silminnähden hermostuneen oloinen Katainen lausui tänään Espoon Olarissa Kokoomuksen "Toivotalkoot" tempauksen yhteydessä.

Jos Kreikan kriisin aiheuttama epävarmuus markkinoilla jatkuu, vaikuttaa se hyvinkin pian reaalitalouteen eikä Suomi välttämättä ole mitenkään suojassa seurannaisvaikutuksilta.

Katainen yksinkertaistaa monimutkaisen ongelman ytimen seuraavasti:

- Jatkuva epävarmuus hankaloittaa valtioiden lainansaantia tekemällä lainarahasta kallista. Kun korot nousevat äkisti, on se kuin heittäisi rahaa kankkulan kaivoon. Se taas vaikuttaa suoraan työllisyyskehitykseen ja nimenomaan heikentävästi.

Brysselin kriisikokouksessa valtiovarainministereiden on määrä sopia vakautuspaketista, jonka avulla markkinat rauhoittuvat ja tulevat kriisit kyetään ehkäisemään. Pakettiin tulee muun muassa sisältymään euromaiden tiukka sitouttaminen budjettikuriin.

Kreikan kriisissä kyse oli osaltaan julkisen talouden holtittomaksi kasvaneesta alijäämästä, tällainen skenaario ei siis saa enää toistua.

Lisäksi vakautus vaatinee euromaiden välisen rahaston perustamisen, jolloin euromaat eivät jäisi hankalassa tilanteessa kahdenvälisten lainojen varaan, kuten Kreikan kohdalla on käynyt.

Haastena on aikataulu. Koko monimutkainen vakautuspaketti tulisi olla päätettynä maanantaihin mennessä. Paine on valtava.

Katso Pauli Poutasen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.