Mainos

Katainen: Epävakautta Euroopassa enemmän kuin tarpeeksi

EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan on vielä vaikea arvioida, mihin Italian äänestystulos johtaa.  

-Nyt on olennaista se, että italian poliittisen järjestelmän instituutiot pystyvät saamaan vakautta aikaan niin paljon kuin tässä tilanteessa on mahdollista, Katainen sanoi Helsingissä.   

Kysymys on siitä, mitä italialaiset haluavat, Kataisen mukaan EU-komissiossa kunnioitetaan kansalaisten mielipiteitä. 

Hänen mukaansa yleisesti arvioituna kaikki sellaiset poliittiset tilanteet, jotka lisäävät epävarmuutta, ovat myrkkyä sekä investoinneille tai talouden vakaudelle ylipäätään.  

-Ehkä komission kannalta huolestuttavaa, että kun epävakautta on joka tapauksessa Euroopassa enemmän kuin tarpeeksi, niin aina tällainen vaalitulos sitä lisää.

Epävakaudella on työttömyyttä lisäävä merkitys ja työllisyyttä vähentävä merkitys. Sen takia varmaan kaikkia eurooppalaisia tämä tilanne huolestuttaa, Katainen arvioi.    

Pankit suurennuslasin alla    

Kansanäänestyksen jälkeen suurennuslasin alla on Italian pankkien tilanne. Useampi pankki Italiassa on kaavaillut keräävänsä lisää pääomaa yksityiseltä sektorilta. Riskinä on pidetty, että Italian pankkijärjestelmän ongelmat pahenevat ja voivat levitä laajemmallekin.  

-Meillä on se käsitys, että Italian viranomaiset tietävät pankkiensa tilanteen varsin hyvin ja tietysti oletetaan, että he toimivat sen mukaan, että vakaus pankkisektorilla vahvistuu tai säilyy, Katainen sanoi. 

Italian pääministeri Matteo Renzi on ilmoittanut eroavansa. Hän myönsi varhain tänään, että tappio perustuslain uudistamista koskevassa kansanäänestyksessä on erittäin selvä.   
Katainen totesi kansanäänestyksen tuloksen olleen sellainen, mitä moni ennakkoon vähän arvelikin.  

-Varmaan motiiveja oli hyvinkin monia, ei pelkästään se mitä kysyttiin. Joka tapauksessa äänestystulos on tämä ja sitä pitää kunnioittaa, Katainen totesi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.