Mainos

Katainen ei lupaa apua diesel-autoilijoiden ahdinkoon

Dieseliä lorahtaa tankkiin ja pino euroja vaihtaa omistajaa. Kuva: Lehtikuva

Suomalaiset autoilijat ovat hermostuneita dieselin hinnan noususta. Eilen saavutettiin ennätys, kun diesel maksoi korkeimmillaan 1,50 euroa litralta. Yhä useamman mielessä on toive dieselin käyttövoimaveron poistamisesta.

Käyttövoimaverolla tarkoitetaan diesel-autosta vuosittain maksettavaa kiinteää veroa, joka vaihtelee automallin mukaan.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ei usko, että käyttövoimaveron poistamisella saavutettaisiin toivottua lopputulosta.

- Käyttövoimavero on tasapainovero, jolla kompensoidaan sitä, että diesel-polttoaine on huokeammin verotettu kuin bensiini. Jos käyttövoimavero poistettaisiin, myös polttoaineiden verotus pitäisi yhdenmukaistaa. Lopputuloksena dieselin hinta nousisi entisestään.

Katainen kertoo, että jossain vaiheessa käyttövoimavero joka tapauksessa poistetaan, mutta nyt ei ole otollinen hetki sille.

Ministeri muistuttaa, että polttonesteiden hinnat määräytyvät markkinoilla.

- Jos polttonesteiden veroa alennettaisiin, antaisimme öljyntuottajille signaalin, että kyllä Eurooppa maksaa. Taas hinnat nousisivat ja rahaa lapioitaisiin tuolloin suoraan sheikkien taskuun, Katainen selittää.

Kuljetusyrittäjille suunnitteilla helpotuksia

Katainen myöntää, että hinnannousu on ajanut kuljetusyrittäjät erittäin ahtaalle, koska he eivät ole onnistuneet siirtämään korotuksia kuljetushintoihin.

Kataisen mukaan neuvotteluissa ammattiautoilijoita edustavan SKAL:in kanssa oltiin yksimielisiä siitä, että ammattiliikenteeltä ei voi poistaa käyttövoimaveroa eräiden teknisten syiden.

- Sen sijaan he ehdottivat, että diesel-veroa voitaisiin palauttaa ammattiautoilijoille. Tätä meidän pitää nyt harkita, ministeri lupaa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.