Mainos

Katainen: Ehdotettu verouudistus toisi työpaikkoja

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kehuu alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän tekemää verouudistusehdotusta. Kataisen mielestä ehdotus oikeansuuntainen ja tulevaisuudessa toteutuessaan toisi Suomeen lisää työpaikkoja. Hetemäen työryhmän väliraportti ei kuitenkaan johda mihinkään uudistuksiin.

- Me emme ole tekemässä yritysverotuksen kevennystä. Tällaisia suuria miljardiluokan kevennyksiä ei ole tulossa, mutta palkkatulojen kohtaloa katsotaan elokuun budjettiriihessä, Katainen kertoo.

- Pienen verouudistuksen tekeminen tässä vaiheessa jättäisi liikaa aukkoja verotukseen. Suuren verouudistuksen tekeminen taas on nykytilanteessa liian riskialtista.

Kataisen mukaan Hetemäen uudistuksen lähtökohta on se, että työn ja sen teettämisen verotusta laskettaisiin ja kulutusverotusta kiristettäisiin.Katainen pitää välillisten verojen nostoa vähemmän haitallisena työpaikoille verrattuna suorien verojen nostoon.

- Yhteisöveron laskeminen ehdotuksen mukaisesti veisi meidät yritysverojen suhteen kilpailijamaiden tasolle, hieman yläpuolelle. Olisimme siis edelleen huonommassa asemassa kuin kilpailijamme, mutta menisimme kuitenkin parempaan suuntaan, Katainen sanoo. Katainen ei kuitenkaan täsmentänyt, mihin maihin hän kilpailijoista puhuessaan viittasi.

Veroprogressiota tuetaan

Kulutuksen verotuksen kiristäminen vaikuttaisi hyvätuloisia enemmän vähemmän tienaaviin. Katainen ei kuitenkaan näe tässä ongelmaa:

- Pienituloisille on kaikkein parasta, että tulee lisää työpaikkoja. Sellaiset ratkaisut ovat kokonaisvaltaisesti kaikkein oikeudenmukaisimpia.

Katainen ei hyväksy väitettä siitä, että Hetemäen ehdotus veisi suomalaista verojärjestelmää kohti tasaveromallia:

- Me (kokoomuksessa) kannatamme progressiivista kokonaisverotusta.

Katainen muistuttaa, että kaikkien verojen nosto ei automaattisesti kerrytä valtion verotuloja. Parhaaseen tulokseen päästään osaa veroista laskemalla ja toisia nostamalla.

Hetemäen työryhmän lopullinen raportti valmistuu suunnitellun aikataulun mukaisesti vuoden loppuun mennessä. Raportin tulokset jäävät seuraavan hallituksen käyttöön.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.