Mainos

Kasvukausi kärsii liiasta sateesta

Heinäkuun sateet ovat haitanneet kasvukautta ja kasvien kehitys vaihtelee eri puolilla maata. Varsinais-Suomessa kasvukausi on jäljessä päivän ja Pohjanmaalla peräti 12 päivää. Sateet ovat haitanneet myös heinäntekoa.

Sateisten säiden johdosta perunaruttoriski on suuri lähes koko maassa. Ruttoa on havaittu ainakin Hämeen Maaseutukeskuksen alueella. Perunasatoa yritetään pelastaa rutontorjuntaruiskutuksilla, joita on tehty siellä, missä pelloille vain on päästy. Jatkuvat sateet uhkaavat myös päättää mansikan satokauden ennenaikaisesti. Mansikan sato jää koko maassa keskimääräistä heikommaksi niin määrältään kuin laadultaan kylmästä alkukesästä sekä satokauden sateista johtuen. Mustikkasadosta arvellaan tulevan tavanomainen. Lakkasadosta tullee hyvä.

Syysvehnät pahasti laossa

Maaseutukeskusten liiton kasvutilannetiedotuksen mukaan heinäkuussa on satanut vettä 2-3 kertaa normaalia enemmän. Ainoastaan vain kapealla Varsinais-Suomen rannikkokaistalla ja Ahvenanmaalla on satanut normaalia vähemmän. Loppukuun rankat sade- ja ukkoskuurot ovat monin paikoin lakoonnuttaneet kasvustoja; varsinkin syysvehnät ja rypsit ovat pahoin laossa. Esimerkiksi Varsinais-Suomen sisämaassa sateet ovat piiskanneet syysvehnät liimalakoon niin, että satonäkymät ovat vain välttävät.

Kevätviljat ovat tähkällä, mutta vasta aikaisimmin kylvettyjen aikaisten ohralajikkeiden tähkät alkavat kellastua. Parhaiten märkyydestä näyttävät selvinneen vehnät. Ohrat ovat kärsineet sateista pahimmin. Sateet ovat vaikeuttaneet myös heinäntekoa, joka on yhä pahasti kesken. Märkyys on haitannut myös vihannesmaiden hoitoa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.