Mainos

Kasvukausi alkoi totuttua aiemmin

Kylvöt aloitettiin yhtä aikaisessa vaiheessa viimeksi vuonna 2002. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin Turunmaan saaristossa jo maaliskuun lopulla.

Pellot ovat kuivuneet poikkeuksellisen aikaisin kylvökuntoon, käy ilmi Maaseutukeskusten liiton ProAgrian tämän vuoden ensimmäisestä kasvutilannekatsauksesta. Tänään julkistetun katsauksen mukaan kevään tulo on noin viikon edellä normaalista.

- Viimeksi samantyyppinen tilanne on ollut viisi vuotta sitten, jolloin oli poikkeuksellisen lämmintä. Usein kylvöt alkavat vasta vappuviikon tienoilla, sanoi ProAgrian yhteyspäällikkö Terhi Taulavuori.

Ensimmäiset kevätviljojen kylvöt alkoivat Etelä-Suomen rannikkoalueella, Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla jo viime viikolla. Yöpakkaset ja huhtikuun vähäiset sademäärät ovat kuitenkin hidastaneet roudan sulamista. Kasvun odotetaan nopeutuvan säiden lämmetessä.

- Pohjoisessa kestää pidempään ennen kuin maa on kylvökunnossa. Suotavaa olisi, että Etelä-Suomessa viime päivien sateet alkaisivat hellittää ja lämpötilat nousisivat. Oulun korkeudella ja Kainuussa routaa on enemmän, joten siellä taas sateita toivottaisiin, Taulavuori kertoi.

Nurmien ja syysviljojen kasvu on alkanut lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa. Vähälumisen talven ansiosta talvituhosienien aiheuttamien vahinkojen odotetaan tosin jäävän vähäisiksi.

Marja- ja hedelmätarhoissa ei ole toistaiseksi havaittu talvivaurioita. Niitä päästään tosin arvioimaan tarkasti vasta sitten, kun kasvu on alkanut kunnolla.

Varhaisvihannesten istutukset ovat jo täydessä vauhdissa. Muun muassa ensimmäiset varhaisperunat istutettiin Turunmaan saaristossa jo maaliskuun lopulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.