Mainos

Kasvosiirto ihmiseltä toiselle onnistui - katso animaatio

Barcelonalainen lääkäriryhmä on tehnyt elinsiirtojen historiaa: se on siirtänyt ensimmäistä kertaa kokonaiset kasvot onnettomuudessa loukkaantuneelle nuorelle miehelle. Elinsiirrossa siirrettiin lihaskudokset, poskiluut, leuka, nenä, lihaskudoksia, huulet, hampaat ja iho. Siirrettävät kasvot oli saatu aivokuolleelta potilaalta.

Kasvot saaneen potilaan nimeä tai kasvoja ei ole annettu julkisuuteen. Hän loukkaantui onnettomuudessa viisi vuotta sitten eikä ole pystynyt sen jälkeen puhumaan, hengittämään tai nielemään kunnolla.

Hänen kasvojaan oli yritetty korjata yhdeksän kertaa ennen koko kasvojen elinsiirtoa. Hän otti itse yhteyttä lääkäreihin sen jälkeen kun ranskalaiselle Isobel Dinoirelle onnistuttiin tekemään osittainen kasvojensiirto vuonna 2005.

30:n eri alan lääkäri- ja asiantuntijaryhmää johti tohtori Joan Pere Barret barcelonalaisesta Vall d'Hebron -sairaalasta. Viime kuussa tehty operaatio kesti 24 tuntia.

Potilas voi lääkärien mukaan hyvin ja hän voinee jättää sairaalan parin kuukauden kuluttua. Elinsiirtopotilas joutuu kuitenkin syömään hylkimisreaktioiden estolääkitystä koko loppuelämänsä.

Ennen täydellistä kasvojen siirtoa nuori mies keskusteli myös psykiatrien kanssa, sillä leikkauksen jälkeen hän joutui kohtaamaan peilistä täysin uudet kasvot.

- Hän ei näytä kasvot luovuttaneelta aivokuolleelta ihmiseltä. Tämä on tärkeää jokaisen yhteiskunnassa tietää tulevien kasvojen siirtojen takia, tohtori Joan Pere Barret kertoi uutistoimisto AP:lle ja jatkoi:

- Potilas pyysi jo viikko leikkauksen jälkeen saada nähdä kasvonsa ja hän vaikutti hyvin tyyneltä ja tyytyväiseltä. Koska kommunikoimme vielä kirjoittaen, hän kirjoitti olevansa hyvin kiitollinen ja tyytyväinen.

(MTV3 - TELE5 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.