Mainos

Kasvitauteja tulee siementen ja taimien mukana ulkomailta

Tulipolte vaivaa jo hedelmäpuita Etelä-Ruotsissa. Se on esimerkki vitsauksesta, jonka Suomeen tulon Elintarviketurvallisuusvirasto Evira haluaa estää tarkastuksilla ja tiedottamalla.

Ylitarkastaja Paula Lilja Evirasta muistuttaa, ettei EU:n ulkopuolelta saa tuoda tiettyjä kasveja tai niitten osia lainkaan. Täyskielto koskee esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasveja, kuten tuomipihlajia, omena- ja päärynäpuita, tuhkapensaita ja ruusukvitteniä.

Lisäksi EU on laittanut tuontikieltoon muun muassa havukasvit, viiniköynnökset ja sitruspuut.

Jos EU:n ulkopuolelta tuodaan taimia, niiltä vaaditaan aina alkuperämaan viranomaisten myöntämä kasvinterveystodistus. Tietyt kasvit, kuten ruukkuorkidea, tarvitsevat uhanalaisuuden takia myös niin sanotun Cites-todistuksen.

Liljalla ei ole tietoa, kuinka usein tulli ottaa pois matkustajien kasvi- ja siementuliaisia. Kasvintarkastajia ei työskentele säännöllisesti lentokentillä.

EU-maita kauempaa tuotu siemenpussikin saattaa edellyttää kasvinterveystodistusta. Ryhmään kuuluvat muun muassa paprikat, auringonkukka, tomaatti, papu, sipulit ja kylvettävät maissinjyvät.

- Maksullista todistusta tuskin saa ulkomailla myymälästä tai postimyynnistä. Todistuksen pitäisi sisältyä esimerkiksi Yhdysvalloista tilattuun siemenerään.

Villi kauppa harmittaa järjestäytyneitä

Puutarhakauppiaitten puheenjohtaja Sami Pihkoluoma Hämeenkyröstä arvelee, että kuluttajien suorat ostot ulkomailta ovat edelleen marginaali-ilmiö, ilmeisesti alle prosentti kokonaiskaupasta. Kyse on lähinnä harrastajista, jotka tavoittelevat harvinaisten kasvien siemeniä.

Valtaosa siemenistä ja taimista tuodaan Suomeen ammattimaisesti, ja kotimaisessa postimyynnissä toimii useita vakiintuneita liikkeitä.

- Sellainen kuva on kyllä syntynyt, että valvonta kohdistuu rekisteröityneisiin yrittäjiin.

- Osa järjestäytymättömistä firmoista aiheuttaa riskejä ilmeisesti tietämättään, kun puutarhakaupan kasvu on houkutellut mukaan muitten alojen yrittäjiä sekä sivubisneksen tekijöitä.

Pihkoluoma muistuttaa saartotoimien merkityksen kasvavan ilmaston lämmetessä. Esimerkiksi tulipoltteen rantautuminen olisi iso haitta hedelmänviljelylle.

Pihkoluoma ei usko netti- ja postimyyntikaupan valtaavan alaa, koska yksilöitten näkeminen on ostajalle tärkeämpää kuin vaikkapa konekaupassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.