Mainos

Kasvissyönnistä tulossa lihansyöntiä yleisempää?

Kasvissyönnistä voi tulla tulevaisuudessa normi, kertoo tuore väitöskirjatyö.

Kauppatieteiden maisteri, diplomi-insinööri Markus Kunnarin väitöskirjatyössä tutkittiin, onko kasvissyönnistä mahdollista tulla Suomessa yhteiskunnallinen normi. Väitöstutkimusta varten analysoitiin useita tilastoaineistoja sekä kerättiin kuluttaja- ja asiantuntija-aineistoja.

Kasvissyöjiä on tällä hetkellä noin 0,5-3 prosenttia aikuisväestöstä. Tarkan luvun antaminen on vaikeaa, sillä kasvissyöjä-sanaan liitetään hyvin monenlaisia merkityksiä. Kansallisella tasolla yhteenlaskettu lihankulutus on kuitenkin jatkanut kasvuaan

Väitöskirjatyöstä ilmenee, että kasvissyönti voi yleistyä, paitsi ihmisten tietoisen valinnan kautta, myös muista syistä.

– Mahdollisuudet kasvissyönnin yleistymiselle ovat nyt paremmat kuin koskaan ennen. Kasvissyönnin omaksumisen ei tarvitse lopulta olla kaikille kuluttajille tietoinen valinta. Muutoksen voi aiheuttaa esimerkiksi kehitys sosio-teknisissä rakenteissa tai ympäristörajoitteiden merkityksen kasvu, Vinnari kertoo.

Kunnari listaa väitöstyönsä lopussa kolme skenaarioita, joiden mukaan kasvissyönti voisi yleistyä.

1. Ylensyönnistä romahdukseen

Tässä skenaariossa halpaa lihaa virtaa markkinoille ja sen kulutus jatkaa aluksi kasvuaan ihmisten samalla lihoessa. Muutokset tapahtuvat vasta, kun tilanne ajautuu ympäristönäkökulmasta niin epämieluisaksi, että tilanteeseen on pakko puuttua. Tekninen kehitys on tehnyt lihaa korvaavista tuotteista kuluttajille vaihtoehtoja, joka osaltaan helpottaa kuluttajien siirtymistä pois perinteisistä lihatuotteista.

2. Tasainen muutos

Tässä skenaariossa lihankulutuksen laskuun vaadittavat muutokset ovat hyvin pieniä ja osaksi tietoisia. Yhtenä muutosta aiheuttavana tekijänä skenaariossa on ilmastonmuutoskeskustelu, joka saa ihmiset muuttamaan kulutustottumuksiaan. Samanaikaisesti esimerkiksi maataloustukien pieneneminen kasvattaa lihan hintaa, mikä vähentää kokonaislihankulutusta. Lihaa korvaavien tuotteiden kehitys tekee lopulta viimeisillekin kuluttajille muutoksen hyvin helpoksi.

3. Hallitsematon muutos

Tässä skenaariossa lihankulutus laskee hyvin nopeasti, koska eläintaudit romahduttavat nopeasti kuluttajien luottamuksen lihatuotteisiin ja lihantuotantoon. Kaupunkiviljely yleistyy osittain siksi kyseisessä skenaariossa nopeasti, mikä puolestaan muokkaa ihmisten suhtautumista ruoantuotantoon.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Turun yliopiston viestintä

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.