Osaatko tehdä maukkaita kasvisruokia? Jos vastauksesi on ei, opettele muutama vinkki, joiden avulla ilahdutat vaikkapa kasvisruokavaliota noudattavia ystäviäsi.
Kaikkien ruoanlaittajien tulisi tietää niksit, joiden avulla voi lihattomistakin aterioista tehdä todella herkullisia. Näin voi pitää kaikki tyytyväisinä esimerkiksi juhlissa, joihin on kutsunut niin kasvissyöjiä kuin lihaakin rakastavia.
Jos teet oikein herkullisia kasvispitoisia ruokia ja saat perheesi lihansyöjätkin niistä innostumaan, teet heille kunnon palveluksen. Ruokavaliostaan lihaa vähentävät tulevat nauttineeksi vähemmän tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia, mutta enemmän ravintokuituja ja folaattia, C- ja E-vitamiineja, kaliumia ja magnesiumia.
Tässä viisi salaisuutta, joiden avulla teet maukkaita kasvisruokia!
Valmista monipuolinen ateria
Kun yhdistät proteiinit ja kuidut aterialla, olo tuntuu täydeltä pidempään. Kokeile vaikkapa nuudelisalaattia, johon saat proteiinia vihreistä soijapavuista ja kuitua porkkanoista, merilevästä ja paprikasta.
Kypsennä hitaasti
Kun kypsennät ruoan hitaasti, sen sisältämä vesi vähenee, jolloin maku voimistuu ja koostumuksesta tulee sitkeämpi. Vertaile vaikkapa tuoreiden ja aurinkokuivattujen tomaattien makueroa. Paista vaikka tomaatteja lasagnekastikkeeseen, niin kastikkeen mausta tulee voimakkaampi ja maukkaampi.
Lisää sitkeitä ruokia
Sitkeät ruoat, kuten tofu, grillatut sienet sekä pähkinät tekevät olon kylläisemmäksi, koska niiden syöminen vaatii enemmän aikaa ja vaivaa kuin vaikkapa liemen lusikoiminen. Ne myös jäljittelevät hyvin lihan pureskelemista, joten ne sopivat hyvin täyttäväksi korvikkeeksi.
Lisää umamia
Japanilainen tiedemies, joka löysi viidennen ihmisen aistimista perusmauista, nimesi maun umamiksi. Hän nimittäin huomasi, että ihminen tunnistaa natriumglutamaatin ruoista. Umamia löytyy niin lihasta kuin parsasta, tomaateista, merilevästä, herneistä, maissista ja sipulistakin. Myös soijaruoat, kuten tofu ja vihreät soijapavut, ovat hyvä umamin lähde.
Yhdistä makuja ja koostumuksia
Yhdistä lautasella erilaisia makuja ja koostumuksia. Kokeile vaikkapa risottoa, johon laitat kermaista riisiä, sitkeitä siitakesieniä ja rapeaa parsaa.
(MTV3)
Lähde: Eating Well
Uusimmat
-
12:45
Jukurit nappasi NHL-sopimuksen omaavan Mestis-tähden
-
12:28
Kokoomus: Euroopan ase- ja ammustuotantoa kasvatettava
-
12:28
Tommi Niemelä paljasti puolustuspuheenvuorossaan Pelicansin kiperän tilanteen – myöntää, että nyt saattaa tulla kakkua
-
12:12
Hallitukselle jälleen uusi välikysymys – aiheena talouspolitiikka
-
12:11
Juska Salminen romahti soitettuaan viimeisen kerran HIMin riveissä: "Sitten mentiin syvälle"
-
12:06
Fiskars aloittaa muutosneuvottelut – lähes 200 tehtävää saattaa loppua
-
12:01
MTV testasi viisi kevään uutuusruokatuotetta – "Vetää ihan hiljaiseksi"
-
11:58
Kaisa Korhonen on kuollut
-
11:53
Lämmin vappu uhkaa väistyä nopeasti – meteorologin sanat kertovat kaiken: "Näyttää aika tylyltä"
-
11:35
Etelä-Norjan ilmatila jälleen avattu – tästä lentokaaos johtui
-
11:20
MTV seuraa tulospäivää: Nesteen liikevaihto laski
-
10:52
Järvenpään ravintola-ampumisesta vaaditaan vangittavaksi 21-vuotiasta naista – Poliisi: "Meillä on muitakin epäiltyjä"
-
10:52
Kruununprinsessa Victoria aloittaa upseerin opinnot
-
10:51
Suora lähetys kello 13.20: Jengirikollisuus kuriin? Oikeusministeri esittelee toimet
-
10:49
NHL-joukkue sai hurmioituneen vastaanoton uudessa kodissaan – Lauri Markkanen otti kaiken ilon irti
-
10:42
Salossa tapahtuneen murhan esitutkinta valmistumassa – poliisi epäilee neljää henkilöä
-
10:41
Käytetyissä huonekaluissa piilee inhottava riski – "Havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa"
-
10:40
Lukiolaiset marssivat ulos vastustaakseen hallituksen leikkauksia
-
10:37
Etelä-Norjan ilmatila ammottaa tyhjyyttään: Animaatio näyttää, kuinka nopeasti koneet ohjattiin pois
-
10:35
Poliisi varoittaa kavalista huijareista – onnistuneet viemään kymmeniätuhansia euroja
-
Lataa lisää