Mainos

Kasvis- ja kalaruuat yhä suositumpia ravintola-annoksia

Uuden ravintolatutkimuksen mukaan suomalaiset tilaavat entistä useammin ravintolassa kasvisruokaa. Eniten suosiotaan ovat viime vuosista kasvattaneet salaatit sekä kasvis-, kala- ja äyriäisruuat.

Suomalaisten mieluisimpia ateriavaihtoehtoja ovat kokoliharuoat ja leikkeet. Kaksi vuotta sitten toteutetussa kyselyssä suosituimmat pääruokalajit olivat hampurilainen, pitsa ja kanaruoat.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden teettämässä kyselyssä luomuruokavaihtoehtoa arvosti paljon tai erittäin paljon runsas viidennes vastanneista. Vielä enemmän sai kannatusta lähiruoka, jonka merkityksen koki tärkeäksi kolmannes haastatelluista.

Ravintolat kärsivät yhä taantumasta

Ravintola-ala kärsii edelleen vuoden takaisesta taantumasta. Tilanne on parantunut vaikeimmasta ajasta, mutta ei palautunut sitä edeltävän ajan tasolle.

Ruokailukäynnit ravintoloissa ja kahviloissa ovat kaksinkertaistuneet 1980-luvun puolivälin jälkeen.

- Hyvinkin voi parikin vuotta mennä ennenkuin palaudutaan sinne vuoden 2007 tasolle. Ravintolaruoka kilpaili vielä viime heinäkuun alkuun asti kaupparuoan kanssa, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalveluiden tutkimuspäällikkö Heikki Lankinen.

Yli puolet ravintola-aterioista lounaita

Uuden tutkimuksen mukaan ravintolan sijainti on yhä tärkeämpi tekijä ruokapaikkaa valitessa. Vaakakupissa painaa entistä enemmän myös ruuan laatu. Suomalaiset syövät ulkona keskimäärin kuusi kertaa kuukaudessa.

Ravintolaruoka koetaan myös aiempaa edullisemmaksi. Osaksi syynä on ravintolaruoan viime heinäkuussa toteutunut arvonlisäveron lasku ja siitä seurannut hintojen aleneminen. Toinen selittävä tekijä on iltaruokailua edullisemman lounasruokailun lisääntyminen. Suomalaiset syövätkin ulkona keskimäärin kaksi kertaa niin paljon kuin 80-luvun puolivälin jälkeen.

Kuusi kymmenestä ravintola-ateriasta on lounaita, joista puolet syödään henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa. Innokkaimpia ravintolassa kävijöitä ovat nuoret. 15-24 -vuotiaat syövät ulkona runsaat neljä kertaa viikossa, kun luku yli 64-vuotiaiden kohdalla on yksi. Eläkeikäisten ravintolakäynnit ovat kuitenkin kasvussa.

Tutkimukseen haastateltiin yli 2000 yli 15-vuotiasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.