Kasvikset suurin syy ruokamyrkytyksiin

Ruokamyrkytyksiä aiheutui viime vuonna enemmän kasviksista kuin lihasta. Ruokamyrkytysten kokonaismäärä väheni viime vuonna.

Kasvikset aiheuttivat viime vuonna ensimmäistä kertaa enemmän ruokamyrkytyksiä kuin liha ja lihatuotteet.

Myös viime vuoden kaksi suurinta epidemiaa olivat kasvisten aiheuttamia. Elintarviketurvallisuusviraston mukaan ne levisivät salaatista ja porkkanoista.

Ruokamyrkytysepidemiat vähenivät viime vuonna. Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin 46 elintarvikkeiden tai veden aiheuttamaa epidemiaa. Niihin sairastui 1800 kansalaista. Vesi aiheutti alle kymmenesosan epidemioista.

Yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja oli norovirus. Salmonella aiheutti viime vuonna vain yhden epidemian, joka sairastutti 16 ihmistä. Varsinkin norovirus leviää helposti infektion saaneiden keittiötyöntekijöiden ja huonon käsihygienian välityksellä.

Ruokamyrkytykset pääsivät leviämään myös, kun keittiön hygieniassa oli puutteita. Ruokaa säilytettiin joissakin tapauksissa väärässä lämpötilassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat