Kasvihuoneviljelijät luottavat kotimaiseen energiaan

Energian tuottamiseen kasvihuoneviljelijöille kelpaavat niin autiotalot kuin pilaantunut ruokakin.

Kasvihuoneviljelijöistä jo yli neljännes luottaa kotimaiseen energiaan. Pohjanmaalla luku on Kauppapuutarhaliiton arvion mukaan tätäkin suurempi.

-Uskaltaisin sanoa, että Pohjanmaa on edelläkävijä tässä asiassa. Mutta koko muu Suomi on tullut kovaa vauhtia mukaan, kertoo Kauppapuutarhaliiton tiedotuspäällikkö Jyrki Jalkanen.

Suurin osa kasvihuoneviljelijöistä käyttää lämmitykseen puupohjaista bioenergiaa, kuten haketta tai pellettiä. Osa hyödyntää läheisen sahan tai puu- ja rakennusteollisuuden käsittelemätöntä puujätettä.

Osa puutarhoista viljelee myös ruokohelpiä energiantarpeensa tyydyttämiseksi ja kustannusten alentamiseksi. Myös palaturve on laajalti käytössä. Jyrsinturve soveltuu vain suurimmille laitoksille, eivätkä puutarhat ole siksi siihen juurikaan siirtyneet.

-Autiotalojakin poltetaan, Jalkanen kuvaa Suomen rakennemuutosta.

Etenkin Pohjois-Savosta ja Kainuusta löytyy runsaasti ränsistyneitä hirsi- tai lautataloja, jotka murskataan kokonaan ja poltetaan. Korkeiden kuljetuskustannusten takia talot hyödynnetään etupäässä lähialueen kauppapuutarhoissa.

Pilaantunutta ruokaakin poltetaan

Myös pilaantuneen viljan ja viljan lajittelujätteen polttaminen on nykyisin arkipäivää.

-Onpa meihin otettu yhteyttä jopa pilalle menneiden näkkileipäerien polttamisesta, Jalkanen kertoo hieman huvittuneena.

Hänen mukaansa murskattujen näkkileipienkin polttaminen on kuitenkin parempi kuin viedä lasti kaatopaikalle, jos leipä ei kerran kelpaa edes eläimille.

Kauppapuutarhaliitto toivoisi kernaasti, että jonkinlainen energialisä voitaisiin saada siirrettyä myös kasvihuoneviljelijöiden tuotteisiin. Energialisää käytetään nyt jo luontevasti esimerkiksi laivalipuissa ja rahtikuljetuksissa.

-Olisi jossain määrin oikeudenmukaista, että se voitaisiin ottaa huomioon. Yhtä lailla kun yhteiskunta hyväksyy palkkojen kustannusten siirtymisen tuotteeseen, Jalkanen sanoo.

Lämmitys muodostaa kolmanneksi suurimman loven kasvihuoneyrittäjän palkkapussiin. Eniten menoja koituu pääomakuluista ja toiseksi eniten henkilöstökuluista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat