Kasvihuonekaasujen hillitseminen alkaa

Tänään voimaan astuva Kioton pöytäkirja velvoittaa kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksiin. Suomi ylitti vuonna 2003 sopimuksen asettamat päästörajat viidenneksellä.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävä Kioton pöytäkirja astuu voimaan tänään vuosien viivytysten jälkeen. Pöytäkirjan mukaan teollisuusmaiden kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä ainakin viisi prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2012 mennessä.

Kioton pöytäkirja allekirjoitettiin vuonna 1997 joulukuussa juhlallisin menoin ja suurin toivein. Ilmastonmuutoksen hilllitsemiseksi suunniteltu sopimus on kaunis ajatus, mutta suurvaltoja sen piiriin ei ole liiemmin saatu houkuteltua.

Sopimuksen voimaantulo varmistui viime marraskuussa Venäjän pistettyä nimensä papereihin. Venäjän mukaantulo on tärkeä asia, mutta laiha lohtu, kun yhteensä lähes puolet maailman väestöstä käsittävät Yhdysvallat, Kiina, Intia ja Brasilia ovat jättäytyneet sopimuksen ulkopuolelle. Yhdysvaltain presidentti George W. Bushon haukkunut sopimuksen useaan otteeseen täysin kelvottomaksi.

Vaikeuksia ehtojen täyttämisessä on myös mukaan lähteneillä mailla. Suomi ylitti vuonna 2003 kasvihuonekaasujen päästörajan 20 prosentilla.

Päästöjen vähentämistoimia voidaan tehdä kansallisten olosuhteiden mukaan esimerkiksi energiantuotannossa ja liikenteessä sekä jätehuollossa.

Kioton sopimuksen asettamat päästörajat pitäisi saavuttaa vuoteen 2012 mennessä. Jos näin ei tapahdu, liikapäästöistä tulee rasite seuraaville kausille.

Enestam: Sähkölämmityksen ympäristövero harkintaan

Ympäristöministeriö harkitsee veroa pientalojen sähkölämmitykselle.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam muistutti tänään sisäilmastoseminaarissa, että rakennusten lämmitys aiheuttaa lähes kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.

Ministeriön mukaan sähkölämmitys on energia- ja ilmastopoliittisesti iso ongelma, koska sähkölämmityksen keskimääräiset päästöt ovat sähkön tuotantotapojen vuoksi suuremmat kuin muilla lämmitysmuodoilla.

Hallitus tarkistaa kevään aikana ilmasto- ja energiapoliittisen strategian, jonka osaksi sähkölämmityksen ympäristöveroa kaavaillaan.

Suomessa on yli 630 000 sähkölämmitteisiä asuntoa.

YK:n ympäristöjohtaja: Kioton sopimus täysin riittämätön

Kioton ilmastosopimuksen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteet ovat täysin riittämättömiä, väittää YK:n ympäristöohjelma Unepin johtaja Klaus Töpfer.

Kioton sopimuksessa 34 teollistuneelta maalta edellytetään noin viiden prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990 tasosta. Töpferin mukaan kasvihuonepäästöjä pitäisi vähentää 60 prosenttia, jotta kurssi voitaisiin vielä muuttaa ja ilmaston lämpenemisen kontrolloimaton kierre välttää.

Synkkä arvio perustuu kahteen tutkimukseen. Britanniassa tammikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan maapallon keskilämpötila saattaa nousta kaksin verroin enemmän kuin aiemmin on ennustettu eli jopa 11 astetta vuosisadan puoleen väliin mennessä. Toisen tuoreen tutkimuksen mukaan jo kahden asteen nousu vie maailman tielle, jolta ei ole paluuta.

- Toivon todella, että nämä laskelmat osoittautuvat vääriksi. Valitettavasti kuitenkin aiemmat teoreettiset ennustukset ollaan ohittamassa, Töpfer sanoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat