Mainos

Kasvihuoneiden valo häiritsee minkkien parittelua Närpiössä

Kaksi tärkeää närpiöläiselinkeinoa ovat riitaantuneet. Hufvudstadsbladetin mukaan minkkitarhurit ovat näreissään kasvihuoneviljelijöille, koska tomaattihuoneiden kirkkaat valot sekoittavat minkkien pään.

Eläimet eivät tiedä onko päivä vai yö, ja se aiheuttaa ongelmia, sillä ne pystyvät parittelemaan vain pimeässä. Tomaatin viljelykauden pidentyminen ympärivuotiseksi tietää sitä, että valot ovat päällä myös minkkien paritteluaikaan maalis-huhtikuussa.

Minkkien seksielämän sekoittuminen on aiheuttanut kasvattajille suuria tappioita, ja kasvattajat ovat kutsuneet viljelijöiden edustajat kokoukseen jossa etsitään ratkaisua ongelmaan.

Minkkitarhurit haluaisivat, että kasvihuoneviljelijät pimentäisivät huoneensa ulkoa käsin. Osa viljelijöistä on jo himmentänyt seiniä, mutta minkkifarmarit toivovat, että myös katon kautta säteilevää valoa pimennettäisiin.

Kaikki kasvihuoneviljelijät eivät ole tähän kuitenkaan suostuvaisia. Paikallisten viljelijöiden edustaja Bo Linde kertoo Hufvudstadsbladetille, että kasvihuoneista hehkuva valo on jopa turvallisuustekijä. Hänen mukaansa esimerkiksi vanhukset arvostavat niiden valaisevaa vaikutusta, kun kunta säästää katuvalaistuksesta.

Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä: erään tomaattitarhan naapurissa asuva närpiöläismies kertoo, että 16-17 tuntia vuorokaudessa porottavat lamput ovat sotkeneet hänen vuorokausirytminsä. Valaistuskysymys on niin arka asia, ettei mies uskalla kertoa nimeään julkisuuteen.

- Närpiö ei olisi mitään ilman kasvihuoneitaan, mies kuvailee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.