Mainos

Kasvava polttoainelasku kurittaa kuljetus- ja koneyrittäjiä

Korkeuksiin kipuava polttoainelasku kurittaa kuljetus- ja koneyrittäjiä.

Raakaöljyn hinta rikkoo maailmanmarkkinoilla jatkuvasti uusia ennätyksiä, ja tämä heijastuu rajusti yrittäjien polttoainelaskussa. Kuljetusalan etujärjestön SKAL:in toimitusjohtajan Iiro Lehtosen mukaan viimeisin nykäys on ajanut yrittäjät ahtaalle.

- Kyllä tämä polttoaineen viikon takainen äkillinen nousunytkähdys on viemässä jalkaa alta, Lehtonen sanoo.

Alkuvuoden polttoaineralli on ollut hurja. SKAL on arvioinut, että jokaista raskasta ajoneuvoa kohden lisälaskua tulee noin 30 000 euroa vuodessa. Polttoainelaskun siirtämisessä kuljetushintoihin riittää yrityksillä savottaa.

- Polttoainekustannusten nousua on aiemmin saatu siirrettyä vaihtelevasti hintoihin, Lehtonen sanoo.

Hänen mukaansa nyt pelkkä kustannusten osittainen siirtäminen ei käy enää päinsä, sillä kuljetusyritysten kannattavuus on syöty. Hän pelkääkin, että jotkut kuljetusyritykset kaatuvat kassakriisiin.

Lehtonen kaipaa myös valtiolta helpotusta ahdinkoon.

- Valtiovallan pitäisi tajuta se, ettei nyt pelasteta yksittäistä kuljetusyritystä, vaan yritetään estää logististen kustannusten karkaaminen käsistä. Valtiovallan pitäisi sitoutua ratkaisuissaan hyötyliikenteen suosimiseen. Eikä ainakaan lisätä kustannuksia, kuten viime vuodenvaihteen dieselveron korotuksella, Lehtonen sanoo.

Tulos valuu öljylaskuun

Myös energia-, maarakennus- ja metsäkonealan yrittäjät painivat turpoavan polttoainelaskunsa kanssa. Alan etujärjestön Koneyrittäjien liiton toimitusjohtajan Matti Peltolan mukaan hintojen nousu on ollut erittäin huolestuttava ilmiö.

- Osaltaan sopimuksissa olevat polttoainelausekkeet auttavat tilannetta ja se, että asiakkaat osaltaan ymmärtävät, ettei yksittäinen yrittäjä tilanteelle mitään mahda, Peltola sanoo.

Peltolan näppituntuma on, ettei kohonnutta polttoainelaskua ole pystytty viemään täysimääräisesti asiakashintoihin.

-Yritysten aikaansaama tulos on aika lailla menossa öljylaskuun, Peltola arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.