Kasvatusvastuu raskasta: OAJ ja kansalaisjärjestöt yhteistyöhön

Opettajat hakevat yhteistyöstä tukea yhä vaikeammaksi käyvälle kasvatustyölleen. Alan ammattijärjestö OAJ yrittää yhdessä seitsemän muun järjestön kanssa herättää suomalaisia huomaamaan, että lapset ja nuoret tarvitsevat ympärilleen yhteisön. Otsikoiksi repeävä lasten juopottelu ja järjetön väkivalta eivät ole irrallisia ilmiöitä.

-Opettajat eivät varmasti enää selviä yksin, totesi rehtori Ulla Paju-Savolainen perjantaina Helsingissä OAJ:n, Mannerheimin lastensuojeluliiton, Lääkäriliiton, Terveydenhoitajaliiton, Vanhempainliiton, Koulun kerhokeskuksen, Irti huumeista -yhdistyksen ja ja Lions-liiton yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Järjestöt katsovat myös päättäjiin päin, sillä kouluterveydenhuollon heikentyminen ja opetusryhmien koon kasvu kärjistävät tilannetta. Puheenjohtaja Torsti Koskinen Irti Huumeista -yhdistyksestä puolestaan murehti sitä, että Internetissä liikkuu runsain mitoin ohjeita esimerkiksi kannabiksen kotikasvatuksesta. Hänen mielestään tämä on huumemainontaa, jota pitäisi säädellä siinä missä alkoholin ja tupakankin mainontaa.

Lapsen päivä pirstottu

Järjestöjen ajatuksena on virittää paikallistasolla aikuisten verkostoja, jotka estäisivät nuorten ongelmien piilottelun.
-Nyt lapsen tai nuoren päivä pirstoutuu eri hallinnonaloille: opetustoimeen, sosiaalitoimeen, nuorisotoimeen, jopa oikeuslaitoksen vastuulle, valittelee puheenjohtaja Tuomo Lähdeniemi Kerhokeskus - Koulutyön tuki- yhdistyksestä.
-Tarvittaisiin kokonaisvastuuta lasten elämästä.

Viranomaisten tai järjestöjen vastuunkanto ei kuitenkaan riitä, jos tavallisilla arkiaikuisilla ei riitä rohkeutta puuttua sekä omien että muiden lasten tempauksiin. Rehtori Paju-Savolainen kertoo esimerkiksi oman vantaalaisen koulunsa perustaneen vanhempainryhmiä, joissa tutustutaan koulun käyttämään Lions-liiton elämänhallintaohjelmaan. Koulu on myös kerännyt tietoa siitä, mitä vanhemmat eri-ikäisiltä lapsiltaan edellyttävät, ja mitä lapset puolestaan toivovat vanhemmiltaan. Tieto auttanee perheitä selviämään "kun kaikki muutkin" -keskusteluista.

Lisäksi vanhemmille yritetään kehitellä uudenlaisia yhteistoiminnan muotoja, joihin myös perinteisiä vanhempainiltoja kaihtavat isät ja äidit rohkenisivat mukaan, kertoo Paju-Savolainen.

Viime kädessä kiperin kysymys lienee aikuisten itsensä antama malli esimerkiksi päihteidenkäytössä, todettiin tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa. Ihan itsestään alkoholi ei myöskään alaikäisille päädy.
-Eiväthän lapset juo, jos he eivät viinaa saa, tiedotustilaisuudessa huomautettiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat