Kasvattajan neuvo: Vanhemmat relatkaa

Ylva Ellneby vaatii vanhempia ottamaan vastuuta lasten tulevaisuudesta. Lapsilta vaaditaan nykyään enemmän ja heidän elämänsä muistuttaa aikuisten elämää kiireineen ja aikatauluineen.

Lapset eivät tarvitse aktiviteetteja, vaan yhteistä aikaa vanhempiensa kanssa.

- Ottakaa rauhallisesti, relatkaa, neuvoo ruotsalainen esikoulun opettaja ja erityispedagogi Ylva Ellneby.

Pienten lasten vanhemmat ovat entistä kiireisempiä ja vaativat lapsiltaan entistä enemmän. He edellyttävät lapsen selviytyvän itsenäisesti asioista, joista vanhemmat ennen huolehtivat.

- Nykypäivän nelivuotiaat ovat kuin 80-luvun 6-vuotiaita ja nykyiset 10-12-vuotiaat 80-luvun teini-ikäisiä, Ellneby sanoi luennoidessaan Ahvenanmaalla.

Nykypäivän "cyberlapset" eivät voi kuvitellakaan elämää ilman kännykkää ja internetiä. Lasten elämä muistuttaa kovasti aikuisten elämää, jossa on aina kiire jonnekin ja arki on aikataulutettu. Aikuiset kiittävät lasta, joka on taitava tietokonepeleissä. Leikkimistä ei enää pidetä niin tärkeänä lapsen kehitykselle, Ellneby suree.

Lapsen stressi jää usein huomaamatta

Vanhemmat eivät usein huomaa lapsen stressiä, joka ilmenee fyysisinä oireina kuten päänsärkynä, vatsakipuna, syömishäiriönä tai muina ahdistumisoireina.

- Jos kukaan ei huomaa oireita, lapsi voi alkaa pinnata koulusta tai turvautua päihteisiin tai huumeisiin. Jos me aikuiset emme tee mitään, lapsia odottaa parinkymmenen vuoden päästä täysin muuttunut maailma. Meidän aikuisten on vastattava lasten tulevaisuudesta ja puolustettava arvojamme. Me emme voi odottaa, että lapsi kykenee erittelemään kaikkia vaikutteita ja muodostamaan omat arvonsa ilman aikuisia, Ellneby vaatii vanhempia ottamaan vastuuta.

Ellnebyn mielestä vanhemmat eivät aina itsekään tiedä, miten tietyt asiat vaikuttavat lasten aivoihin. Iltasatua kuuntelevan lapsen aivot saavat enemmän virikkeitä kuin televisiota katsovan. Valmiiden kuvien näkeminen ei stimuloi aivoja samalla tavoin kuin se, että lapsi kehittää kuvat itse.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat