Mainos

Kasparov sai viisi päivää vankeutta

Venäjän oppositio osoitti Moskovassa mieltään presidentti Vladimir Putinin politiikkaa vastaan, kun oppositiojohtaja Garri Kasparov pidätettiin. Entinen shakin maailmanmestari tuomittiin viideksi päiväksi vankilaan.

Miliisit ovat keskeyttäneet opposition mielenosoituksen Moskovassa. Poliisiasemalle vietiin muun muassa marssin järjestäjä, entinen shakkimestari Garri Kasparov. Hänet tuomittiin viideksi päiväksi vankilaan laittoman mielenosoituksen järjestämisestä ja poliisin vastustamisesta.

- Emme uhkaa mitenkään yleistä järjestystä. Halusimme vain kulkea rauhallisesti keskusvaalilautakunnan luokse, Kasparov sanoi toimittajille, kun sisäministeriön joukot piirittivät hänet.

Kaupungin keskustaan oli kerääntynyt noin 3000 ihmistä kannattamaan Kasparovia. Siviilipukuiset poliisit tulivat väliin, kun muutamat sadat oppositioaktivistit etenivät keskusvaalilautakunnan toimistolle. He aikoivat jättää viranomaisille adressin, jossa tuomitaan viikon päästä järjestettävät duumanvaalit.

- Ei vaaleja! Venäjän puolesta! Putinia vastaan! aktivistit huusivat ja syyttivät presidentti Vladimir Putinia kansalaisvapauksien ja tiedotusvälineiden toiminnan näivettämisestä.

He kuuluvat hajanaiseen Toinen Venäjä -oppositioliittoumaan, jota yhdistää lähinnä Putinin vastustaminen.

Toisen Venäjän mukaan parlamentin alahuoneen vaalit ovat vain Kremlin voimannäytös. Hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen voittoa pidetään varmana, koska Putin on sen kärkiehdokas.

Myös Putin-nuoret osoittivat mieltään

Toinen Venäjä on protestoinut Kremliä vastaan toistuvasti vuoden aikana sekä Moskovassa että Pietarissa.

Kasparov joutui kuulusteltavaksi edellisen viime huhtikuussa, kun tuhannet opposition edustajat kerääntyvät kaduille arvostelemaan Kremliä. Poliisit hakkasivat silloin ihmisiä pampuilla ja veivät mukanaan myös toimittajia.

- Vapaassa maassa voi ilmaista mielipiteensä mutta ei Venäjällä. Poliisi on aggressiivinen, huomautti tapahtumaan osallistunut Aleksei Aleksejev, 26.

Aleksejev kertoi, että hänet pidätettiin yli kymmeneksi tunniksi viime maaliskuun mielenosoituksissa. Myös muut yrittivät olla varovaisempia kuin aiemmilla marsseilla.

- Sensuuria on kuitenkin kaikkialla ja vapautemme ovat hävinneet. Putinin politiikka ei merkitse parempaa tulevaisuutta, varoitti Tatiana Manukova, 61.

Oppositiopuolue Oikeistovoimien liiton johtaja Boris Nemtsov haukkui Putinia pelkuriksi. Nemtsovin mielestä ihmisiä on peloteltu pysymään poissa toisinajattelijoiden tapahtumista.

- Vallanpitäjät haluavat meidän olevan peloissamme, mutta todellisuudessa he ovat itse peloissaan, hän arveli.

Punaiselle torille ilmestyi myös parituhatta nuorisojärjestö Nashin jäsentä tukemaan Putinia. He kantoivat valkoisia ilmapalloja, joiden sanottiin symboloivan opposition tyhjäpäisyyttä. Myös kommunistit ja eräät muut ryhmät kokoontuivat omiin mielenosoituksiinsa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.