Kaskisista leikkausten uusin uhri

Metsäteollisuuden synkkä syksy sai jatkoa tänään, kun Metsä-Botnia ilmoitti Kaskisten sellutehtaan sulkemisesta. Tehdas menee kiinni ensi vuonna joko määräajaksi tai kokonaan.

Metsä-Botnian toimitusjohtaja Ilkka Hämälä syyttää tilanteesta nihkeästi käyvää puukauppaa sekä Kaskisten tehtaan käyttämän lehtikuitupuun hintaa.

- Meillä on liikaa kapasiteettia suhteessa kotimaisen puuraaka-aineen saatavuuteen, hän sanoo.

Hämälä ei halua arvioida sitä, miten todennäköistä Kaskisten tehtaan pysyvä sulkeminen on. Hän vetoaa yt-neuvotteluihin, jotka on käytävä ensin. Yt-neuvottelut koskevat tehtaan 223 työntekijää.

Ennusmerkit eivät kuitenkaan näytä hyviltä kaskislaisten kannalta. Kaskisten tehdas on Metsä-Botnian vanhin, pienin ja tuotantokustannuksiltaan korkein.

Paperitehtaiden sulkeutuessa myös sellutehtaita on pantava kiinni jostakin, joten teollisuuden raateluhampaat iskevät ensimmäisenä Kaskisten kaltaisiin tehtaisiin.

Kaskisten tehtaan kapasiteetti on 450 000 tonnia havu- ja lehtipuusellua vuodessa. Ongelmana ovat nimenomaan lehtipuut, sillä kotimaasta ei ole saatavissa tarpeeksi koivua kaikkien sellutehtaiden tarpeisiin.

Hämälän mukaan Kaskisissa on jouduttu käyttämään kallista tuontipuuta muita Metsä-Botnian tehtaita enemmän. Uruguaysta on tuotu eukalyptusta, jonka osuus raaka-aineesta on noussut neljäsosaan. Eukalyptus on Etelä-Amerikassa halpaa, mutta kuljetuskustannukset tekevät sen kilpailukyvyttömäksi Suomen tehtailla.

- Eukalyptuksella on pärjätty tämä vuosi, Hämälä kertoo.

Puutilanne vaikuttaa

Kaskisten tehdas menee kiinni tammi-maaliskuun aikana. Jos yhtiö päätyy määräaikaiseen seisokkiin, se kestää yli kolme kuukautta.

Hämälän mukaan päätökseen tehtaan jatkosta vaikuttaa ensi kevään puutilanne. Metsäyhtiöillä on pystyssä runsaasti talvileimikoita edellisten heikkojen talvikorjuukelien seurauksena. Keväällä nähdään, miten sulan maan leimikoiden kauppa lähtee käyntiin.

Kaskisten tehtaalta säästyviä puita ohjataan Metsä-Botnian muille tehtaille. Pohjanmaan koivua menee Äänekosken tehtaalle ja havupuuta Rauman tehtaalle. Heijastusvaikutukset näkyvät kuitenkin kaikilla yhtiön tehtailla, Hämälä arvioi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat