Mainos

Kaskeala: Tiedusteluyhteistyö tiiviimmäksi

Puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala vaatii tiiviimpää tiedusteluyhteistyötä terrorismin torjumiseksi. Kaskealan mielestä kansallinen itsekkyys tiedonvaihdossa olisi työnnettävä nyt syrjään. Kaskeala puhui tänään maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

kontra-amiraali Juhani Kaskeala

-Kansallisen itsekkyyden periaate istuu tiedustelualalla erittäin lujassa ja useimmiten perustelluista syistä. Terrorismi on kuitenkin sellainen uhka, että sen ennaltaehkäisy ja torjunta eivät voi onnistua ilman kansainvälistä yhteistyötä, puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala sanoo.

New Yorkin iskun tapahtuessa Kaskeala oli Ruotsissa ja keskusteli juuri terrorismista. Sotilasslangissa terrorismi on assymmetristä sodankäyntiä.

-Minä olin Ruotsissa kollegani, kenraali Johan Hederstedtin virkahuoneessa ja keskustelimme kuinka ollakaan assymmetrisistä uhista ja sain kännykkääni viestin iskuista.

Kaskeala pitää Yhdysvaltain ja Naton nyt ottamaa terrorismin kitkemistehtävää vaikeana. Yhdysvaltain sotilaallisen operaation onnistumismahdollisuuksia Afganistanissa hän arvioi varovaisesti.

-Vaikea sanoa mikä lasketaan onnistumiseksi - halutaanko eliminoida nämä terroristit vai saattaa heidät oikeuden eteen. Tästä voi tietenkin taittaa peistä kumpi on onnistumista.

Kaskealan mielestä Suomen Nato-yhteistyön luonne ei muutu millään tavalla, vaikka EU:n ja Naton arvellaankin nyt lähentyvän toisiaan.

Kesällä Kaskeala aiheutti kohun arvelemalla Baltian Nato-jäsenyyden selkiyttävän tilannetta Itämerellä. Hän on yhä samaa mieltä.

-Suomen asema muuttuu ehkä selkeimmin siinä mielessä että meidän eteläpuolellamme Baltiassa on kansainvälinen turvallisuusjärjestelmä, ei epävarmuutta luova harmaa vyöhyke, joka nykyinen tilanne kärjistetysti voi olla.

Nyt ovat jo muutkin samoilla linjoilla, vaikka tuolloin Kaskeala kutsuttiin puhutteluun.

-Se oli normaali keskustelu komentajan ja ylipäällikön välillä, ei mikään puhuttelutilanne, Kaskeala sanoo.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja