Mainos

Kaskeala: Siviilipalvelus lyhyemmäksi

Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala on valmis siviilipalveluksen lyhentämiseen. Kaskeala myös puolustaa tiukasti perinteistä asevelvollisuutta maanpuolustuksen osana.

Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala sanoi 178. maanpuolustuskurssin avajaisissa, että siviilipalveluksen voisi lyhentää noin 13 kuukaudesta, eli 395 vuorokaudesta, 12 kuukauteen.

Kaskeala puolusti puheessaan voimakkaasti myös yleistä asevelvollisuutta ja sen etuja. Hänen mukaansa vain yleisellä asevelvollisuudella voidaan turvata puolustusvoimien suorituskyky, koska siten saadaan armeijaan riittävästi ammattitaitoista ja koulutettua väkeä.

Komentaja myönsi kuitenkin, että puolustusvoimien sodan ajan vahvuutta joudutaan edelleen supistamaan 100 000:lla noin 250 000 mieheen. Joukkojen supistamiseen pakottaa vanhentuva kalusto, josta joudutaan luopumaan.

Reservi on osaavaa

Kaskealan mukaan asevelvollisuusjärjestelmän tehokkuutta arvioidaan valitettavan usein varusmiespalveluksen perusteella. Puolustuksen ydin eivät komentajan mukaan ole kuitenkaan varusmiehet, vaan koulutetut ja ammattisotilaiden johtamat reserviläisjoukot.

Ammattitaitoisten reserviläisten merkitys vain kasvaa sitä mukaa, kuin ase- ja johtamisjärjestelmät kehittyvät, hän huomautti. Kaskealan mukaan ammattiarmeijoiden on paljon huonommalta rekrytointipohjalta vaikea saavuttaa meikäläisten reserviläisten osaamisen taso.

Yleisen asevelvollisuuden otti puheeksi hiljattain eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari, joka luonnehti Suomea "yleisen asevelvollisuuden ulkomuseoksi" ja esitti selvitystä nykyjärjestelmän tarpeellisuudesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.