Mainos

Kaskeala: Siviilipalveluksesta osa kriisinhallintaa

Kaskeala kouluttaisi siviilipalvelumiehet nykyistä paremmin poikkeusoloja turvaamaan ja korottaisi myös asevelvollisten päivärahoja ja sosiaaliturvaa. Kaskealan malli siviilipalveluksen remontista saa vastakaikua kentältä.

Puolustusvoimain komentajan, amiraali Juhani Kaskealan malli siviilipalveluksen uudistamisesta saa vastakaikua kentältä. Siviilipalvelus koetaan usein rangaistuksena, eivätkä kaikki nykyiset tehtävät ole merkittäviä kriisinhallinnan kannalta.

Kutsunnoissa on mukana nuorta väkeä, joka vastaa komentaja Kaskealan käsitystä sitä, että kaikki asevelvolliset eivät enää kestä asepalveluksen fyysistä ja psyykkistä rasitusta.

- Porukan mielipiteet tästä asepalveluksesta yleensä ja näistä moraalisista asioista, että ehkä ei olla enää sitä mieltä, että pitäisi ratkaista asioita tällai sotimalla, kokkolalainen Markus Päivinen uskoo.

- On nähtävissä, että se joukko joka kykenee suoriutumaan varusmiespalveluksesta, sen määrä osuus ikäluokasta supistuu ehkä tuonne runsaaseen 70 prosenttiin, Kaskeala arvioi.

Kaskeala tekisikin siviilipalveluksesta todellisen yhteiskunnallisen vaihtoehdon, joka palvelisi poikkeusoloja ja kriisinhallintaa.

- Kaikki siviilipalvelutehtävät eivät palvele yhteiskuntaa, sillä on osin vähän semmoinen rangaistuksen luonne tällä siviilipalveluksella myöskin.

Puolustusvoimain komentaja hakee mallia Saksasta, jossa siviilipalveluväki toimii pääosin terveydenhuollon tehtävissä.

- Kyllä näitä voi löytyä sitten, pelastusalan tehtäviä voi löytyä, erinäköisiä väestönsuojeluunkin liittyviä tehtäviä.

Kaskeala ehdottaa asevelvollisille myös parempia päivärahoja ja talouden turvaamista.

- Tämä ei ole henkilökohtainen uhraus tämä asevelvollisuuden suorittaminen, siihen ei tarvitse ottaa vanhemmilta velkaa tai pankista velkaa, että kykenee suoriutumaan siitä palveluksesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.