Mainos

Kaskeala: Puolustusmenot pohjoismaiselle tasolle

Puolustusvoimain komentaja nostaisi puolustusmäärärahat pohjoismaiselle tasolle. Puolustusministeri mielestä myös ympäristö- ja ilmastomuutokset on huomiotava seuraavassa puolustuspoliittisessa selonteossa vuonna 2008.

Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala haluaisi nostaa puolustusmäärärahat pohjoismaiselle tasolle. Näin hankittaisiin komentajan mukaan aikaa "väistämättä eteen tulevien puolustusratkaisujen arvioinnille".

- Puolustusvoimia on jo lähes kymmenen vuoden ajan kehitetty niin, että liittoutumattomuuden ja liittoutumisen vaihtoehdot ovat kumpikin aidosti toteuttamiskelpoisia. Pohjoismaisella resursointitasolla tuo mahdollisuus säilyisi uskottavana vielä ensi vuosikymmenelle, painotti Kaskeala tänään Helsingissä 180. maanpuolustuskurssin avauksessa.

Kaskelala muistutti, että Ruotsin puolustusmenot olivat viime vuonna Suomeen nähden kaksinkertaiset ja Norjan ja Tanskan keskimäärin puolitoistakertaiset. Puolustusvoimain komentaja piti puolustusmenojen nostoa tarpeellisena huolimatta maiden erilaisista puolustusratkaisuista.

Kääriäinen: Ilmastomuutos huomioitava myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen nosti maanpuolustuskurssin tervehdyspuheessaan esille uudet turvallisuuspoliittiset uhat, joita eduskuntavaalien jälkeen muodostettava uusi hallitus joutuu pohtimaan. Turvallisuuspoliittinen selonteko tehdään jälleen ensi vuonna.

- Ylipäätänsä ilmasto- ja ympäristömuutokset näyttävät tuovan yllätyksellisiä uhkia elämäämme ja nurkan takana on sellaista, mitä me kerta kaikkiaan emme voi nähdä, Kääriäinen sanoi viitaten sitä ennen tsunamiin.

- Johtopäätös näiltä osin on se, että elintärkeiden toimintojen turvaamiseen tähtäävä yhteistyömalli, suomalainen ainutlaatuinen malli, täytyy pitää voimissaan ja sitä pitää jatkuvasti kehittää.

Kääriäisen mukaan Suomen omaperäistä puolustusratkaisua joudutaan tosissaan miettimään uutta puolustuspoliittista selontekoa tehtäessä, koska asejärjestelmät kallistuvat koko ajan ja koska julkinen talous on ahtaalla myös 2010-luvulla.

- Jos Suomen puolustusratkaisua halutaan jatkaa nykypohjaisesti, kuten suurten puolueiden johtajat ovat ilmoittaneet varsin yksiselitteisesti, on ratkaistava, millä eväillä omintakeista puolustustusratkaisua toteutetaan niin, että se on uskottava myös 2010-luvun loppupuolella myös ulkopuolisin silmin, Kääriäinen muistutti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.