Mainos

Kaskeala: Naton laajeneminen ei valtapolitiikkaa

Puolustusvoimain komentajan Juhani Kaskealan mukaan Naton laajeneminen ei ole kylmän sodan aikaista valtapolitiikkaa. Suomenlahden turvallisuusasetelman Kaskeala katsoi jatkuvan entisellään Viron Nato-jäsenyydestä huolimatta.

Puolustusvoimain komentajan amiraali Juhani Kaskealan mukaan Naton laajenemisessa ei Yhdysvaltojen näkökulmasta enää ole kyse valtapolitiikasta. TV 1:n Lauantaiseurassa vieraillut Kaskeala arvioi, ettei kyse ole enää kylmän sodan aikaisesta etupiirien laajentamisesta.

Hän sanoi näkevänsä Naton laajenemisen jo paljon "pehmeämpänä prosessina". Kaskeala myönsi kuitenkin, ettei Venäjällä välttämättä ymmärretä, miksi Naton pitää laajentua.

Suomen liittymisen Natoon Kaskeala katsoi luontevaksi, jos EU:n liittoutumattomat maat hakeutuisivat yhdessä sotilasliiton jäseniksi.

- Jos tällainen kehityskulku todellakin tapahtuisi, että kaikki liittoutumattomat, niin ilman muuta sitten, Kaskeala sanoi.

Hän yhtyi myös näkemykseen, ettei Suomen paikka olisi tämänkertaisen laajenemiskierroksen maaryhmässä, entisten neuvostotasavaltojen ja Neuvostoliiton satelliittimaiden seurassa. Näiden maiden tausta on kokonaan toinen kuin meillä, hän myönsi.

Kaskeala sanoi myös, ettei hän usko, että Baltian maihin tulisi Naton pysyviä joukkoja ja tukikohtia. Hän huomautti, että jo edellisellä laajentumiskierroksella otettiin lähtökohdaksi, ettei uusiin jäsenmaihin tule pysyviä tukikohtia tai ydinaseita.

Suomenlahden turvallisuusasetelman Kaskeala katsoi jatkuvan entisellään Viron Nato-jäsenyydestä huolimatta. Viron ja Suomen väliin jää edelleen kapea kansainvälinen vesialue, jolla on on sota-aluksillakin vapaus liikkua. Kaskeala ei uskonut myöskään, että Baltian Nato-jäsenyyden myötä alueella aktivoituvasta ilmavalvonnasta huolimatta ajauduttaisiin minkäänlaiseen provokatiiviseen toimintaan puolin tai toisin.

Puolustus kaipaa rahaa

Syksyllä eduskunnalle annettavan puolustusselonteon osalta ei Kaskealan mukaan ole päästy vielä poliittiseen käsittelyyn asti.

Kaskeala totesi jälleen, että puolustusvoimien toimintamenot eivät riitä enää nykyisen organisaation ylläpitämiseen vuodesta 2008 eteenpäin. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa kahden varuskunnan lakkauttamista vuonna 2008. Vuonna 2012 lakkautettaisiin vielä pari varuskuntaa lisää. Lakkauttamisuhan alla olevia joukko-osastoja hän ei suostunut nimeämään.

Kaskeala sanoi omasta puolestaan toivovansa, että kun tavoitteena on uskottavan puolustuksen ylläpitäminen, puolustusvoimien määrärahoja voitaisiin nostaa samalle tasolle kuin ne ovat muissa Pohjoismaissa, Baltian maissa ja Venäjällä.

- En näe mitään perustetta sillä, miksi Suomi uhraisi vähemmän puolustukseensa kuin kaikki meidän naapurimaamme. Ja tässä ei tarvita kovin suuria korotuksia, että me pärjäisimme tällä rakenteellamme paremmin kuin tänä päivänä laskelmissa olevilla luvuilla pärjätään, Kaskeala sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.