Mainos

Kaskeala esittää uutta vaihtoehtoa asepalvelukselle

Puolustusvoimien komentajan, amiraali Juhani Kaskealan mielestä asepalvelukselle tulisi saada uusi vaihtoehto. Hän sanoo MTV:n uutisille olevansa huolissaan syrjäytyvien nuorien lisääntymisestä.

Turussa tänään puhuneen Juhani Kaskealan mielestä uuden palvelusmallin tulisi palvella yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista sekä normaalitilanteissa että poikkeusoloissa. Hän katsoo, että siviilipalveluksen sisältöä tulisi kehittää.

- Siviilipalvelukseen pitäisi saada juuri sellaista poikkeusoloja ja yhteiskuntaa palvelevaa sisältöä, jolloin se kävisi vaihtoehtoisesta palvelusta, Kaskeala toteaa MTV:n uutisten haastattelussa.

Puolustusvoimien komentaja on huolissaan lisääntyvästä määrästä nuoria miehiä, jotka eivät fyysisistä tai psyykkisistä syistä kykene suorittamaan vaativaa varusmiespalvelusta.

- Noin parikymmentä prosenttia heistä pystyisi suorittamaan jotakin muuta palvelusta, mutta eivät pysty aseelliseen palvelukseen. Silloin olisi hyvä, jos heilläkin olisi mahdollisuus suorittaa yhteiskuntaa hyödyttävää palvelua. Se on usean nuoren miehen oma halu.

Komentaja Kaskeala ei osaa kuitenkaan tarkkaan sanoa, mitä uudenlainen asepalvelus pitäisi sisällään tai miten se eroaisi nykyisestä siviilipalveluksesta.

- Sitä pitäisi suunnittella. Minä en tiedä siitä. Huoleni on juuri tämä mahdollisesti syrjäytyvä joukko, jolla ei varusmiespalvelus suju. Heille pitäisi olla vaihtoehtoinen tapa suorittaa palvelus. Esimerkiksi Saksassa vaihtoehtoinen palvelu on järjestetty sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä, joka on sekä sairaala- että vanhainkotipalvelusta.

Kaskealan mielestä aiheesta tulisi käydä perusteellinen yhteiskunnallinen keskustelu.

- Mitään kolmatta palvelusmuotoa tuskin kannattaa järjestää. Olisi vain todellakin yhteiskunnassa tunnustettu siviilipalvelus, joka myöskin hyväksyttäisiin laajemmin varusmiespalveluksen vaihtoehdoksi.

Puolustusvoimien komentaja puhui tänään Turussa Reserviupseeriliiton ja Maanpuolustusnaisten liittokokouksessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.