Mainos

Kaskeala: Ei omia iskujoukkoja EU:lle

EU:n oma sotilaallinen kriisinhallinta ei vie suomalaissotilaita taistelutehtäviin. Kontra-amiraali Juhani Kaskealan mukaan Suomi osallistuu jatkossakin vain rauhanturvatehtäviin. Kaskeala pahoittelee, että lehdissä on annettu asiasta virheellistä tietoa ja kerrottu, että EU perustaa omat iskujoukot.

Kaskealan mukaan EU ei myöskään perusta omaa armeijaa eikä muutu sotilasliitoksi. Nopean toiminnan joukkojen on yksikertaisesti oltava nopeasti paikalla ja ammattiarmeijoilta se onnistuu käytännössä parhaiten. Suomelle periaate on kuitenkin sama kuin nyt: vasta rauhansopimuksen jälkeen lähetetään vapaaehtoisia, erikoiskoulutettuja joukkoja. Kaskeala vakuuttaa, että varusmiehiä ei tulevaisuudessakaan käytetä rauhanturvaamiseen.

Nyt rauhaa turvataan esimerkiksi Kosovossa Naton komennossa, tulevaisuudessa se voisi olla EU:n sotilaskomitean johdossa. Kosovon kaltaisiin ilmapommituksiin tai hyökkäyksiin EU ei voi ryhtyä. EU:hun kaavaillaan 50 000 sotilaan joukkoja, eli sama määrä kuin mitä Kosovossa nyt on. Vaihtojoukkoja pitää kotikentillä olla kaksinkertaisesti. Kaskealan mukaan Suomen osuus tästä voisi olla noin pataljoona, 800 miestä.

EU:n sotilaallinen kriisinhallinta tarvitsee myös ilmavoimia mutta Kaskealan mukaan Suomella ei ole varaa lähettää ilmavoimia rauhanturvatehtäviin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.