Mainos

Käsiaseiden hankkiminen tiukkenee

Käsiaseiden eli erilaisten pistoolien ja revolverien hankkiminen tiukkenee nykyisestä. Näiden aseiden hankkimisen alaraja nousee kahdella vuodella 20 vuoteen. Luvan voi vastedes saada vain, jos on harrastanut aktiivisesti ammuntaa vähintään kaksi vuotta ampumaseuran jäsenenä.

Hallitus antaa ampuma-aselain muutosesityksen eduskunnalle huomenna. Eduskunta pääsee siis käsittelemään tätä paljon puhetta herättänyttä lakiesitystä heti syysistuntokauden aluksi.

Ensimmäisen käsiaseen hallussapitolupa on tarkoitus myöntää aina määräajaksi ja enintään viideksi vuodeksi. Ensimmäisen määräaikaisen luvan jälkeen hakija voi saada toistaiseksi voimassa olevan luvan. Viranomaisten on kuitenkin tämän jälkeenkin saatava viiden vuoden välein todistus ampumaurheilun jatkamisesta.

Käsiasetta voidaan käyttää myös loukku- ja luolapyyntiin. Siihenkin tarvitaan riistanhoitoyhdistyksen todistus. Muutoin käsiaseen käyttö metsästyksessä on lain mukaan kielletty.

Metsästysaseen hankkimiseen voi lakiesityksen mukaan vastedes saada luvan vasta, kun on täyttänyt 18 vuotta. Huoltajien suostumuksella voi 15 vuotta täyttänyt nuori saada rinnakkaisluvan metsästystä tai ampumaurheilua varten.

Myös määräyksiä aseiden deaktivoimisesta eli käyttökunnottomaksi tekemisestä täsmennetään. Vastedes deaktivointi on tehtävä niin, ettei asettaa voi saada enää uudelleen käyttökuntoon.

Soveltuvuus arvioidaan entistä tarkemmin

Lääkärille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille on tulossa oikeus tehdä poliisille ilmoitus kansalaisesta, joka saattaa olla sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta tai sen osia. Tämän ilmoituksen perusteella poliisi voisi harkintansa mukaan pyytää luvanhaltijalta tai luvan hakijalta lisäselvityksiä.

Poliisilakiin esitetään muutosta, jonka mukaan poliisi voisi saada luvan hakijasta tai haltijasta tietoja soveltuvuusarviointia varten. Poliisi voisi saada tietoja esimerkiksi asevelvollisen palveluksesta ja palveluskelpoisuudesta.

Hakijan suostumuksella poliisi voisi saada myös terveystietoja. Jos luvan hakija ei poliisin pyynnöstä anna suostumusta terveystietojen saamiseen, poliisi voisi peruuttaa luvan hankinnan. Lakien muutokset on tarkoitus saattaa voimaan aikaisintaan ensi vuoden maaliskuun alusta.

Muutoksia perustellaan kansainvälisillä velvoitteilla ja myös "kansallisilla muutostarpeilla". Lakiesityksessä ei mainita mitään Tuusulan tai Kauhajoen koulusurmista. Näiden tragedioiden jälkeen kuitenkin julkinen keskustelu aseiden hankkimisesta kiihtyi. Monissa puheenvuoroissa vaadittiin jopa käsiaseiden täyskieltoa.

Nykyisessä laissa on puutteita ja tulkinnanvaraisuuksia. Esimerkiksi lakiin ei sisälly vaatimusta kuulua ampumaseuraan, vaikka ohjeiden mukaan luvan saamisen ehtona onkin luotettava selvitys ampumaharrastuksesta. Käytännössä ostoluvan käsiaseeseen onkin saanut varsin vähäisin selvityksin.

Sisäasiainministeri tyytyväinen

Sisäasiainministeri Anne Holmlund on tyytyväinen lain ensimmäiseen osaan.

- Ensimmäisessä vaiheessa parannamme tiedonsaantimahdollisuuksia terveystietojen osalta ja myös tietyntyyppinen puolustusvoimain P-2 testiä vastaava testi on tulossa käyttöön. Kokonaisuus on sellainen, jonka toivotaan vaikuttavan ja parantavan aseisiin liittyvää turvallisuutta, kertoo Holmlund.

Toisessa vaiheessa Holmlundin mukaan tullaan tarkastamaan voimassaolevia lupia ja sitä, mitä niiden osalta pitäisi tehdä. Ensimmäinen osiossa onkin kyse nimenomaan uusista luvista, mukaan lukien luvan peruuttamiseen liittyvät kysymyket.

Ampumaratoja koskeva lainsäädäntö tullaan myös tarkastamaan toisessa vaiheessa ja tarkoituksena on selvittää, onko olemassa tiettyjä asemalleja, jotka ehkä voitaisiin kieltää.

Holmlund mielestä nyt on kyse merkittävästä tiukennuksesta nykyisen luvan saantiin ja hän uskoo, että sillä tulee olemaan erittäin hyviä vaikutuksia. Töitä on kuitenkin tiedossa ennen lakimuutoksia.

- Iso työhän tämä on. Ensimmäisessä vaiheessa katsotaan kiireelliset asiat ja toisessa vaiheessa sellaiset, jotka eivät ole yhtä kiireisiä. Eduskunnalla tulee kuitenkin olemaan tarpeeksi aikaa käsitellä tämä valmiiksi ennen vaaleja, Holmlund toteaa.

(MTV3 - STT)

Katso Tarja Hakulisen juttu (Kymmenen uutiset 25.6.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.