Mainos

Kashmirin sissi-iskuissa kymmeniä kuolleita

Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee syyttää Pakistanin tukemia muslimisissien ryhmiä väkivaltaisuuksien kiihtymisestä Kashmirissa. Ainakin 84 ihmistä on saanut surmansa Intian ainoassa muslimienemmistöisessä osavaltiossa Jammussa ja Kashmirissa viime yönä ja tänä aamuna sattuneissa iskuissa.

Pääministeri Vajpayee sanoi Intian parlamentissa, että Pakistanin tukemat sissiryhmät pyrkivät tukahduttamaan orastavan rauhanprosessin Kashmirissa. Intian hallitus on liittynyt yhden ryhmän, Hizbul Mujahideenin, julistamaan tulitaukoon ja pyrkii neuvottelupöytään sen kanssa.
-On selvää, että joko Pakistanin suojelusta nauttivat ryhmät tai ryhmät, jotka ottavat määräyksensä Pakistanilta, ovat päättäneet tehdä lopun rauhanpyrkimyksistä ja tappaa viattomia ihmisiä, Vajpayee sanoi.

Ainakin 84 ihmistä on saanut surmansa Jammun ja Kashmirin osavaltiossa viimeksi kuluneiden 12 tunnin aikana tehdyissä iskuissa. Kahdessa tuoreimmassa iskussa aseistautuneet miehet ampuivat kuoliaaksi ainakin 22 ihmistä Dodan alueella. Myöhään eilisiltana tuntemattomat taistelijat ampuivat kuoliaaksi 26 työntekijää Kashmirissa. Työntekijät olivat kotoisin Biharin osavaltiosta Pohjois-Intiasta. Isku tapahtui Anantnagin kaupungissa noin 50 kilometriä Srinagarista etelään vain muutamia tunteja edellisen muslimisissien tekemän hyökkäyksen jälkeen.

Aiemmassa hyökkäyksessä kuoli arviolta jopa 30 ja haavoittui 47 ihmistä. Suurin osa uhreista oli hindupyhiinvaeltajia. Alueella epäillään, että ensimmäisen hyökkäyksen takana olisi osavaltion useiden eri sissiryhmien liittoutuma ja sen taistelijat. Pyhiinvaeltajien turvamiehet ampuivat kuoliaaksi kaksi sissihyökkääjää. Aiemmin tänään Hizbul Mujahideen -muslimiryhmä vetosi osavaltion muihin muslimiryhmiin, jotta ne liittyisivät sen aloittamaan tulitaukoon. Samalla ryhmä vetosi Intian turvallisuusjoukkoihin, jotta ne lopettaisivat taistelunsa muslimiseparatistiryhmiä vastaan.

Hizbul Mujahideen -ryhmä ilmoitti kolmen kuukauden yksipuolisesta tulitauosta viime viikolla. Intian hallitus yhtyi ryhmän tulitaukoon viime lauantaina. Intia aikoo kuitenkin jatkaa sotatoimiaan osavaltion muita muslimisissejä vastaan.

Tänään Intian hallitus otti yhteyttä Hizbul Mujahideen -ryhmän edustajaan aloittaakseen rauhanneuvottelut. Jammun ja Kashmirin osavaltio on Intian ainoa muslimienemmistöinen osavaltio. Osavaltiolla oli laaja itsehallinto vuoteen 1953 asti. Eri kashmirilaiset muslimiryhmät ovat taistelleet Intian keskushallitusta vastaan vuodesta 1989, ja arviolta 30 000 ihmistä on saanut surmansa yhteenotoissa. Osa Kashmirin muslimiryhmistä haluaisi liittyä Pakistaniin, osa taas ajaa alueen täydellistä itsenäisyyttä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.