Mainos

Kashmir Intian ja Pakistanin kiistakapulana

Intian ja Pakistanin johtajat aloittivat tänään kolmannen neuvottelukierroksen huippukokouksessaan Agrassa sen jälkeen, kun kiista Kashmirin-kysymykselle annetusta merkityksestä heitti varjonsa hyvin alkaneen huippukokouksen ylle. Pakistanin valtuuskunta reagoi viime yönä vihaisesti Intian tiedotusministerin Sushma Swarajin lausuntoon, jossa Kashmiria ei mainittu lainkaan huippukokouksen keskustelujen aiheena.

Swaraj kertoi toimittajille, että pääministeri Atal Behari Vajpayee ja Pakistanin presidentti Pervez Muzharraf olivat käsitelleet neljää asiakokonaisuutta. Kashmir ei ollut niiden joukossa.

Musharraf, Pervez ja Atal Bihari Vajpayee

Myös Muzharraf antoi aamulla vihaisen lausunnon Kashmirista. -Kashmir on tärkein kysymys. Minä toistan tätä riippumatta siitä, onko joku samaa mieltä vai ei. Minä puhun Kashmirista, te puhutte rajan ylittävästä terrorismista. Emme edes pääse yksimielisyyteen siitä, miksi tätä pitäisi kutsua, sanoi Muzharraf aamiaisella intialaisten päätoimittajien kanssa.

Muzharraf vakuutti, että suuri osa hänen keskusteluistaan Vajpayeen kanssa eilen kosketteli Kashmiria. -Jos minä en puhu Kashmirista, voin yhtä hyvin ostaa takaisin Neharwali Havelin ja pysyä siellä, hän totesi viitaten Delhisssä sijaitsevaan lapsuudenkotiinsa.

Vajpayee ja Muzharraf tapasivat sunnuntaina kaksi kertaa ja päättivät jatkaa huippukokousta vielä tänään. Virallisissa lausunnoissa keskusteluja kuvattiin ystävällisiksi, rakentaviksi ja suoriksi. Vajpayee hyväksyi Muzharrafin esittämän kutsun vierailla Pakistanissa, ja valtionpäämiehet sopivat myös tapaavansa YK:n yleiskokouksen yhteydessä syksyllä.

Huippukokouksen alku on saanut monet tarkkailijat odottamaan, että Intia ja Pakistan voisivat saada tänään aikaiseksi jonkinlaisen yhteisen lausuman kokouksen päätteeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.