Mainos

Karzaista Afganistanin presidentti

Afganistanin ensimmäiseksi presidentiksi valittu Hamid Karzai on vannonut presidentinvalansa Kabulissa. Karzai voitti ylivoimaisesti lokakuussa pidetyt presidentinvaalit.

Afganistanin ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti Hamid Karzai on astunut tänään virkaansa.

Virkaanastujaispuheessaan Karzai lupasi palauttaa rauhan sodan runtelemaan maahan ja taistella kukoistavaa huumekauppaa vastaan.

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney ja puolustusministeri Donald Rumsfeld osallistuivat virkaanastujaisiin noin 150 kutsuvieraan joukossa. Pääkaupungissa Kabulissa oli virkaanastujaisten kuluessa rauhallista. Päivään oli valmistauduttu tiukennetuin turvatoimin ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen väkivaltaisuuksien pelossa. Presidentinlinnan ympäristöön oli sijoitettu kymmeniä afganistanilaisia ja amerikkalaisia joukkoja ja useat pääkadut olivat suljettu Kabulissa.

- Kansainvälisen yhteistyön avulla saamme kitkettyä terrorismin Afganistanissa, Karzai sanoi puheessaan.

Hän oli pukeutunut tavaramerkikseen tulleeseen mustaan lammasnahkahattuun ja perinteiseen viittaan. Virkavalansa hän vannoi käsi Koraanilla.

Karzai vakuutti riisuvansa eri klaanien yksityisarmeijat aseista ja ryhtyvänsä pontevampiin toimiin korruptiota vastaan. Viisivuotiskautensa muiksi tavoitteiksi hän määritteli myös kansallisen yhtenäisyyden saavuttamisen Afganistanin eri etnisten ryhmien välillä.

Virkaanastujaisissa mukana olleet Cheney ja Rumsfeld varoittivat myös ääriainesten uhan jatkumisesta, mutta lupasivat Yhdysvaltain tuen jatkuvan.

- Mitä tahansa haasteita on edessä, Afganistanin kansa voi luottaa Yhdysvaltain ystävyyteen ja tukeen, Cheney sanoi juuri ennen virkaanastujaisten alkamista pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Karzai voitti lokakuussa pidetyt presidentinvaalit jo ensimmäisellä kierroksella yli 55 prosentin ääniosuudella. YK:n vaalitarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli puutteellisuuksia, mutta ne eivät kuitenkaan vaikuttaneet lopputulokseen.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.