Mainos

Karzai kutsuu Afganistanin väestöryhmät koolle

Afganistanin presidentti Hamid Karzai on aloittanut toisen virkakautensa sovittelevalla puheella. Hän sanoi puheessaan kutsuvansa maan eri väestöryhmiä edustavan loya jirga -neuvoston koolle ja pyysi haastajaansa Abdullah Abdullahia uuteen hallitukseen.

Loya jirgan avulla Karzai pyrkii saamaan talebanit mukaan yhteiskunnan toimintaan.

- Toivotamme tervetulleiksi kaikki ne maanmiehemme, joilla ei ole yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin ja jotka haluavat rauhanomaista elämää perustuslakimme pohjalta, Karzai sanoi.

Abdullah ehätti jo vastaamaan maan televisiossa, ettei hänellä ole aikeita osallistua Karzain hallitukseen. Taleban-liike on puolestaan jo aiemmin vakuuttanut jatkavansa taistelua hallitusta ja Isaf-joukkoja vastaan pakottaakseen ne lähtemään maasta.

Loya jirgan näkemykset ovat hierarkiassa korkeammalla kuin muiden hallintoelinten, presidentinkin.

Karzai arvelee, että viidessä vuodessa Afganistanin oma armeija olisi valmis takaamaan maan turvallisuuden. Jo kolmessa vuodessa armeija on Karzain mukaan kykenevä johtamaan toimintaa kapinallisia vastaan.

Uusilla keinoilla korruptiota kitkemään

Korruptiota Karzai luonnehtii vaaralliseksi ongelmaksi, ja hän aikoo järjestää piakkoin konferenssin kehittämään uusia keinoja sen kitkemiseksi. Presidenttiä on arvosteltu haluttomuudesta puuttua korruptioon.

Karzain virkaanastujaisseremoniaan osallistui noin 300 ulkomaista kutsuvierasta, ja turvatoimet olivat sen mukaiset. Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton sanoi odottavansa presidentin jatkokaudelta avointa hallintoa.

Ensimmäisen kerran Karzai valittiin presidentiksi vuonna 2004. Väliaikaishallinnon johtoon hänet oli nimetty jo vuoden 2001 lopulla, kun Yhdysvallat liittolaisineen oli kaatanut Taleban-hallinnon. Nimityspäätös tehtiin Saksassa pidetyssä konferenssissa ja se hyväksytettiin myös loya jirgassa.

Karzain jatkokausi varmistui tänä syksynä sekavan ja vilpin tahraaman vaaliprosessin päätteeksi, kun vastaehdokas Abdullah vetäytyi toiselta äänestyskierrokselta.

(MTV3 - STT - AFP - DPA - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.