Mainos

Karzai julisti pyhän sodan huumeita vastaan

YK:n tuoreen arvion mukaan 90 prosenttia Euroopassa myytävästä heroiinista on tehty afganistanilaisesta raaka-aineesta.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai julisti torstaina pyhän sodan huumeita vastaan. Afganistan tuottaa arviolta 90 prosenttia maailman heroiinista, ja sen raaka-aineen oopiumiunikon viljelyn arvioidaan levinneen maassa laajemmaksi kuin koskaan.

- Kuten kävimme jihdia venäläismiehitystä vastaan meidän tulisi nyt ryhtyä jihadiin (pyhään sotaan) huumeita vastaan. Huumeet ovat häpäisset maamme kansainvälisessä yhteisössä, Karzai sanoi huumeiden vastaisessa konferenssissa Kabulissa.

Karzain mielestä oopiumiunikon viljely on saatava lopetettua riippumatta siitä, tukeeko kansainvälinen yhteisö muita elinkeinoja. Oopiumiunikko on tuottoisampi kuin muut viljelykasvit. Afganistanin ensimmäisenä vaaleilla valittuna presidenttinä työnsä alkuviikosta aloittanut Karzai vetosi paikallisviranomaisiin ja heimopäälliköihin huumetuotannon suitsimiseksi.

- Meidän on tuhottava unikkopellot lopullisesti, hän vaati.

YK:n tuoreen arvion mukaan 90 prosenttia Euroopassa myytävästä heroiinista on tehty afganistanilaisesta raaka-aineesta. Oopiumiunikon viljelystä on tullut myös tärkein talouskasvun lähde. Arviolta 60 prosenttia maan kansantuotteesta perustuu siihen, YK arvioi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.