Mainos

Karut Nokia-lukemat – arvo romahtanut Elopin aikana

Kun kanadalainen Stephen Elop aloitti matkapuhelinvalmistaja Nokian toimitusjohtajana 21. syyskuuta 2010, oli yhtiön osakkeen arvo vielä noin 7,50 eurossa. Ne sijoittajat, jotka omistivat tuolloin yhtiön osakkeita, eivätkä ole niitä sen jälkeen myyneet, eivät ainakaan kiittele Elopia tämän toimista.

Nokian osakkeen arvo on nimittäin romahtanut Elopin toimitusjohtajuuskauden aikana. Viime perjantain päätöslukujen mukaan Nokian osakkeella käytiin kauppaa 2,58 eurolla. Tällä hetkellä osakkeen arvo on siis noin kolmasosa siitä, kun Elop siirtyi Nokian johtoon. Nokian osake kävi kuitenkin jopa 1,3 euron tienoilla viime vuoden heinäkuussa.

Syitä hurjaan osakkeen arvon pudotukseen on monia: Nokian Windows-puhelimet eivät ole vieläkään myyneet riittävästi ja yhtiö ei ole uudistunut riittävän nopeasti. Kilpailijat menevät menojaan älypuhelinkisassa.

Elop itse puhkuu kuitenkin edelleenkin luottavaisuutta yhtiöön. Hän myönsi tammikuun tulosjulkistuksen yhteydessä, että viime vuoden alkupuolisko oli hankala, mutta loka-joulukuussa yhtiö kohensi taloudellista asemaansa. Nokian kassa onkin sulanut hurjaa vauhtia Windows-siirtymäkauden aikana.

Tämän lisäksi Elop kertoi, että Nokialla on edelleenkin muutostyö kesken. Yhtiö pyrkii parantamaan muun muassa tuotteidensa kilpailukykyä, nopeuttamaan toimintatapojaan sekä kiinnittämään huomiota kuluihin.

– Kaikkien näiden toimien tavoitteena on taloudellisen tuloksemme parannus ja suuremman arvon tuottaminen osakkeenomistajillemme, Elop yritti valoa uskoa loka-joulukuun tulosjulkistuksen yhteydessä tammikuussa.

Nokialla totisesti on petrattavaa. Yhtiön osake on ollut parhaimmillaan 65 eurossa vuoden 2000 kesäkuussa.

Vaikka Nokia on pudonnut selvästi kilpailijoiden kyydistä, on se maksanut osinkoa koko matkapuhelinhistoriansa aikana. No nyt tähänkin on tulossa muutos.

Yhtiön hallitus on nimittäin esittänyt, ettei viime vuoden tuloksesta makseta lainkaan osinkoa. Asiasta päättää kuitenkin lopullisesti varsinainen yhtiökokous 7. toukokuuta Helsingissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.