Mainos

Karut luvut vanhusten hoidosta terveyskeskuksissa

Melkein joka toisessa terveyskeskuksen tai sairaalan pitkäaikaishoidon yksikössä vanhuksilla on vähemmän hoitajia kuin laatusuositus edellyttää.  

MTV Uutiset selvitti THL:n ja Valviran keräämästä vanhuspalvelulain seuranta-aineistosta, moniko hoitopaikka yltää viime heinäkuussa julkaistun laatusuosituksen mukaiseen mitoitukseen.

Suositus henkilöstön ehdottomaksi vähimmäismääräksi terveyskeskusten ja sairaaloiden pitkäaikaishoidon yksiköissä on  0,6 hoitajaa jokaista vanhusta kohti.

Alle 0,6 hoitajaa vanhusta kohden oli 47 prosentissa pitkäaikaishoidon yksiköitä. Vain 37 prosentissa toimintayksiköitä päästiin suosituksen mukaiseen vähimmäismitoitukseen eli 0,6-0,7 hoitajaa potilasta kohden.

Luvut kertovat siis sen, mikä oli mittausviikolla toukokuussa 2013 toteutunut hoitajamäärä suhteessa asiakkaiden määrään.

Kyselyssä on kerätty tietoja myös siitä, mille tasolle hoitajamitoitus on suunniteltu. Suunniteltu mitoitus oli alle 0,6 joka kuudennessa  (17%) terveyskeskuksen tai sairaalan pitkäaikaishoidon yksikössä. 

Tilanne ei ole juuri kohentunut verrattuna Valviran  kolmen vuoden takaiseen selvitykseen. Silloin terveyskeskusten vuodeosastoista viidesosalla (22%) hoitajamitoitus oli alle 0,6.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.