Mainos

Karu vastaus narkoleptikon korvaushakemukseen

Lääkevahinkovakuutuspooli aloitti kaksi kuukautta sitten korvausten maksamisen sikainfluenssarokotteesta sairastuneille. Narkolepsia-katapleksiaa kaksi vuotta sairastanut jyväskyläläinen Jussi, 23 jäi ilman korvauksia.

Kielteisen päätöksen syy oli ikä. Lääkevahinkovakuutuspooli vetoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen loppuraporttiin, jonka mukaan Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiaa vain 4-19 -vuotiailla. Jussi oli rokotuksen saadessaan 20.

– Olihan se tietysti aika käsittämätöntä, koska eihän siinä omalta kohdaltani ainakaan ole mitään epäselvää, että mistä tämmöinen sairaus on minulle koitunut.

Toistaiseksi 12 tapausta

Jussin tapaus ei ole ainoa. Lääkevahinkovakuutuspooli on vastaanottanut 132 korvaushakemusta sikainfluenssarokotteesta. Tähän mennessä se on antaunut 12 kielteistä päätöstä, jossa perusteena on liian korkea ikä rokotushetkellä.

Jussin ja kahden muun korvauksitta jääneen nuoren miehen asiaa ajavat nyt lakimiehet. Heistä päätös vaikuttaa sattumanvaraiselta.

– Kun sekä nuoremmat että vanhemmat on todettu sairastuneiksi, niin mielivaltaisesti korvataan niille, jotka ovat olleet 19-vuotiaita, eikä mitään niille, jotka ovat olleet 20-vuotiaita. Tämä ei mahdu oikeustajuun, sanoo oikeustieteen tohtori Ari Huhtamäki.

Hän huomauttaa, että Ruotsissa rajaa ei ole vedetty 19 vuoteen, vaan asiaa pohditaan yhä.

Kanteita valmistellaan

Nuoret suomalaismiehet ovat nyt nostamassa kanteet Lääkevahinkovakuutuspoolia vastaan. Asianajajanmukaan heillä on varsin hyvät mahdollisuudet saada vaatimansa korvaukset.

– Vuonna 1995 korkein oikeus antoi ennakkopäätöksen, jossa kysymys oli polio-rokotteesta. Silloin se, että ei ollut mitään muuta perustetta, mistä sairauden voitiin katsoa johtuvan, riitti siihen, että valtio oli vastuussa tällaisen propagoimansa kampajan aiheuttamista vahingoista.

“Periksi en anna”

Elinikäisen sairaudenlisäksi narkoleptikoita kuritetaan myös taloudellisesti. Narkolepsian hoitoon yleisesti käytetty Xyrem esimerkiksi maksaa lähes viisisataa euroa pullo. Kaikkia lääkkeitä Kela ei edes korvaa, ja korvausprosentitkin vaihtelevat.

– Nämä nuoremmat ovat saaneet korvausennakoita. He saavat jatkuvasti kuluistaan korvauksia. He tulevat aikanaan saamaan ansionmenetyksistään korvauksia. Sen sijaan nyt nämä 20-vuotiaat eivät ole saaneet mistään mitään, ja se jatkuu läpi heidän elämänsä, ellei tätä asiaa nyt korjata, Huhtamäki toteaa.

Jussi toivoo valmistuvansa tradenomiksi ensi vuoden keväällä ja löytävänsä töitä pankki- tai vakuutusalalta. Ilman asianmukaisia korvauksia sikainfluenssarokotteen aiheuttamasta sairaudesta ei nuori mies aio jäädä.

– Päätyyn asti mennää nniin sanotusti, että en ajatellut luovuttaa, koska tässä asiassa ei ole mitään epäselvää ja olen ne todellakin ansainnut, Jussi sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.