Mainos

Karu todellisuus - iPhonesi saattaa olla alipalkatun lapsen kasaama

Teknologiajätti Applen iPhonen ja iPadin valmistuksesta on tehty kohupaljastus. Business Insider -julkaisu kertoo verkkosivuillaan, että iPhonen ja iPadin hinta on saatu alhaiseksi ja Applen voittomarginaalit korkeiksi käyttämällä tuotteiden valmistuksessa alipalkattua nuorta työvoimaa, jonka käyttö olisi Yhdysvalloissa laitonta.

Ongelma on huomattavasti Applea laajempi, sillä valtaosa elektroniikkavalmistajista tuottaa laitteensa Kiinassa samanlaisissa oloissa. Business Insider huomauttaa, että Applella - kuten muillakin yhtiöillä - olisi kyllä varaa maksaa alihankkijoilleen paremmin ja silti säilyä kilpailukykyisenä ja tuottoisana yhtiönä.

Massiivinen tuotantolaitos Kiinassa

Business Insiderin juttu perustuu Public Radio International -radion tekemään erikoislähetykseen, joka kertoo Applen tuotteiden valmistuskäytännöistä.

Eräs iPhone-puhelimia ja iPad-tabletkoneita kokoava yhtiö on Foxconn. Foxconnilla on 430 000 ihmistä työllistävä massiivinen kokoonpanotehdas Kiinan Shenzhenissä.

Eräs radiojutussa haastateltu työntekijä oli 13-vuotias tyttö, jonka tehtäviin kuuluu tuhansien uusien iPhone-puhelimien lasien kiillotus päivittäin.

Tytön mukaan Foxconn ei oikeastaan vaivauduta tarkastamaan työntekijöidensä ikää. Jos paikalle saapuu tarkastajia, Foxconn tietää asiasta etukäteen ja korvaa nuorelta näyttävät työtekijät tarkastusta varten vanhemman näköisiin.

Radiojutussa tavattiin muun muassa 12-vuotiaita työntekijöitä. Uutisjutun tekijä uskoo, että Apple on tietoinen ongelmasta ja jos tietoa ei jostain syystä olekaan, johtuu se siitä, että asiasta ei vain haluta tietää.

Puhuminen kielletty, pitkät työajat ja välinpitämättömyyttä hyvinvoinnista

Jutun tekijä vieraili Shenzhenin tehtailla esiintyen mahdollisena asiakkaana. Hänen mukaansa laajoissa kokoonpanohalleissa työskenteli jokaisessa jopa 30 000 työntekijää kerrallaan. Tiloissa on hiljaista, sillä puhuminen ei ole sallittua.

Tuotteet kootaan käsin, koska työvoima on niin halpaa. Lisäksi työvuorot venyvät usein 14-16 tunnin pituisiksi eikä taukoja juuri ole. Yhden työntekijän kerrotaan kuolleen hiljattain, kun hän teki Foxconnin tehtailla 34 tuntia kestäneen työvuoron.

Uutisjutun mukaan työntekijät tekevät työtehtävänsä seisoma-asennossa, ja kaikkia tarkkaillaan halleissa olevien kameroiden avulla.

Juttuun oli haastateltu myös useita tehtaan entisiä työntekijöitä, joiden mukaan iPhonen ruudun puhdistamisessa on käytetty heksaania. Heksaani on hermomyrkky.

Osa työntekijöistä ei voi enää työskennellä, sillä yksitoikkoinen työ on pilannut heidän kätensä. Erään työntekijän käden kerrotaan jopa murskautuneen koneen alle Foxconnilla iPadien kuoria tehdessä. Yhtiö ei kuitenkaan antanut lääkinnällistä apua työtekijälle, ja onnettomuuden jälkeen hänet erotettiin.

Suurista puutteista huolimatta tehdastyön kerrotaan olevan tuottoisampaa ja halutumpaa kuin riisipelloilla työskentelyn. Foxconn valmistaa Applen lisäksi tuotteita myös muun muassa Nokialle, Dellille, Panasonicille, HP:lle, Samsungille ja Sonylle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.