Mainos

Karu tilanne: Ihmiskauppa EU:n laajuinen ongelma

Muun muassa viime viikonloppuna Espanjan ja Ranskan poliisit purkivat kiinalaisia henkilöitä salakuljettaneen rikollisringin. He pidättivät molemmissa maissa yhteensä 75 ihmistä.

Kiinalaiset oli tarkoitus salakuljettaa Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Turkkiin. Rikollisliigan uskotaan veloittaneen väärennetyistä henkilödokumenteista ja reitin järjestämisestä salakuljetetuilta 40 000–50 000 euroa henkilöä kohti.

Työläitä tutkia

Vyyhdin purkaminen oli työn takana. Poliisi oli aloittanut sen tutkimisen 2011.

Suomen tuoreeseen tapaukseen liittyen viranomaiset sanovat selvittävänsä sen eurooppalaista ulottuvuutta. Kansainvälisten rikollisten epäillään järjestäneen useita laittomia maahantuloja Vietnamista Suomeen.

–Tiiviisti selvittelemme tätä kansainvälisellä viranomaisyhteistyöllä ja Euroopan poliisiviraston Europolin avulla, ja vaikuttaisi siltä että tämä toiminta on ollut laajempaa EU:n alueella, tutkinnanjohtaja Jukka Tekokoski Merivartiostosta sanoo.

Yhteistyötä Vietnamin kanssa ei vielä ole

Yhteistyö vietnamilaisten virkaveljien kanssa ei ole vielä käynnistynyt.

– Varsin kiireisen esitutkinnan aikana emme ole vielä olleet yhteistyössä Vietnamin viranomaisten kanssa. Esitutkintaan liittyen ja tarpeen tullen toki yritämme ainakin avata tätä yhteyttä", Tekokoski toteaa.

– Näin mittavaa poikkeuksellista esitutkintaa ei ole (Suomessa) vähään aikaan tullut, hän kuvaa tapauksen laajuutta.

Tilanne EU:ssa pahenee

Euroopan komissio varoitti selvityksessään huhtikuussa, että ihmskauppa EU:ssa pahenee. Vuosina 2008-2011 unionissa todennettiin 23 632 ihmiskaupan uhria. Yli puolet heistä oli kotoisin EU-maista, erityisesti Bulgariasta ja Romaniasta.

Vietnamin viranomaiset sanovat että maan kansalaisten salakuljetus ja ihmiskauppa ulkomaille lisääntyy. Heidän mukaansa 80 prosenttia vietnamilaisista ihmiskaupan uhreista on naisia ja lapsia. Uusi ilmiö ihmiskaupan rinnalla on laiton elinkauppa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.