Karu ilmiö koulumaailmassa: Vanhemmatkin kiusaavat toisiaan

"Ton perhe on köyhä. Ei oteta sitä mukaan tähän juttuun. Naureskellaan vähän sen sanomisille. Ei huomioida sen mielipiteitä."

Yllä oleva esimerkki voi olla jonkun arkipäivää koulumaailmassa. Eikä ainoastaan oppilaan, vaan myös hänen vanhempansa.

MTV Uutiset kertoi perjantaina siitä, kuinka joissain kouluissa oppilaiden opettajalle antamat lahjat ovat menneet hinnaltaan niin isoiksi, ettei kaikilla perheillä ole varaa tai mahdollisuutta osallistua.

– On pieniä perheporukoita, jotka ovat keränneet rahaa lahjakorttiin ja ulkopuolelle on tarkoituksella jätetty sellaiset vanhemmat,  joista ei oikein tykätä. Sen huomaa usein jo vanhempainilloissa, millaisia ryhmän dynamiikat ovat. Eli kun on lasten kesken kiusaamisjuttuja, niin sitä on myös vanhempien keskuudessakin, opettaja kertoi.

Espoolaisopettaja on omin silmin todistanut kiusaamisilmiötä vanhempainilloissa.

– Vanhemmat menevät istumaan niihin tuttuihin porukoihin. Joidenkin viereen ei haluta istua, ja niitä syrjitään. Vanhempainillan jälkeen on eräs rouva tuli sanomaan minulle, että olisi halunnut saada äänensä kuuluviin, mutta ne jotkut äidit päättivät kaikki asiat toisten puolesta ja eikä hän saanut suunvuoroa.

Opettajalla olisi lukuisia esimerkkejä kiusaamisesta, muttei vaitiolovelvollisuuden takia saa paljastaa yksityiskohtia tapahtumista.

– Rehtorin kanssa käydään oppilashuoltopalavereissa läpi näitä tapauksia ja pyydetään koululle keskustelemaan kun on aihetta.

"Pellepukuporukat ja mamut eivät saa meiltä kutsua"

Sen opettaja kuitenkin kertoo, että usein kiusaamisessa on kyse nimittelystä tai syyttelystä.

– Sitä on paljon, että jotkut vanhemmat ovat heti syyttämässä toista perhettä tai niiden lasta jos on tapahtunut jotain harmillista. Vanhemmat lisäksi leimaavat toisia perheitä ja mustamaalaavat heitä. Muista puhutaan muun muassa pukupelleporukoina, mamuina tai ryssinä.

MTV Uutisten lukijoilla on myös kokemusta vanhempien välisistä jännitteistä ja suoranaisesta kiusaamisestakin.

– Jotkut pitävät itseään muiden yläpuolella. Eliitti-ilmiö. Sellasta sakkii yleensä että käsi pusertuu nytkiin väkisin. En ole köyhä, mutta en niin hyväkään ihminen että pitäisi kulkea nokkapystyssä. Kutsuja ja muita on tullut, mutta loppuivat, kun pyörin väärien vanhempien kanssa. Niden aitojen ihmisten,  en teennäisten sikojen, eräs lukija kertoo.

– Itsekkäät MINÄ MINÄ -vanhemmat ja sitä kautta varmaan myös heidän lapsensa. Näin rakentuu malli eriarvoisen yhteiskunnan rakentamisesta jo kouluvaiheessa, toinen kirjoittaa.

Ja mitä vanhemmat edellä, sitä lapset perässä.

– Ei ole ihme jos oppilaissakin on kiusaajia, kun jo vanhemmat näyttävät siinä esimerkkiä miten kiusataan toisia vanhempia, eräs lukija kuittaa.

Lue myös:

    Uusimmat