Mainos

Karttavarkaan ehdoton vankeus pysyi hovioikeudessa

Helsingin yliopistosta arvokkaita karttoja vieneen miehen tuomio pysyi ennallaan Helsingin hovioikeudessa. Mies anasti viime vuoden helmikuussa Nordenskjöldin kokoelmasta kuusi karttalehteä. Hän myönsi aiemmin käräjäoikeudessa tekonsa ja kertoi katuvansa sitä.

Melvin Nelson Perry tuomittiin törkeästä varkaudesta puoleksitoista vuodeksi vankeuteen. Syyttäjä Antti Simola oli vaatinut hovioikeudessa ankarampaa tuomiota. Syyttäjä totesi valituksessaan, että kyseessä ovat kulttuurihistorialliset ja ainutlaatuiset kartat. Kaksi karttaa on edelleen kadoksissa. Perry taas vaati muun muassa rangaistuksen alentamista tai ehdollista vankeutta. Hovioikeus kuitenkin piti ehdottoman vankeusrangaistuksen voimassa, koska teko oli suunnitelmallinen, kyseessä oli erityisen arvokas omaisuus ja teko aiheutti yliopistolle huomattavan vahingon.

Kartat ovat peräisin 1400-1600-luvuilta. Yliopiston mukaan Nordenskjöldin kokoelma on yksi maailman henkisen kulttuuriperinnön merkittäviä kohteita. Se on liitetty Unescon Memory of the world -rekisteriin. Perry irrotti kartat kynänteroitusveitsen avulla yliopiston kirjastossa. Hän taitteli kartat, kuljetti ulos takkinsa sisällä ja lähetti ne putkiloissa kotiinsa Britanniaan. Hän auttoi osaltaan poliisia rikoksen selvittelyssä. Karttoja saatiin takaisin muun muassa yksityiseltä ostajalta ja panttilainaamosta.

Hovioikeus piti myös korvaukset ennallaan. Perry velvoitettiin korvaamaan yliopistolle puuttuvien karttojen arvosta, vahingoittuneiden karttojen ja karttakirjojen arvonalennuksesta ja selvittelykustannuksista yhteensä noin 50 000 euroa. Hovioikeus ei määrännyt Perry heti vangittavaksi, mitä syyttäjä oli vaatinut.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.