Mainos

Karttapohjaiset Internet-sovellukset yleistyvät

Internet tarjoaa merkittävän uuden kanavan digitaalisten kartta-aineistojen levittämiseen suurelle yleisölle. Yksi uusimmista sovelluksista on Helsingin kaupungin liikennelaitoksen karttapalvelu, jota esiteltiin Karttakeskuksen päivillä Lahdessa tänään.

HKL:n Löydä linjasi -palvelu näyttää Internetissä joukkoliikenteen reittejä ja aikatauluja, kunhan kysyjällä on käsitys matkustussuunnastaan. Valtaosalle pysäkeistä on määritelty myös pysäkkikohtainen aikataulu.

Uusi palvelu on käyttäjille ilmainen. Sen toivotaan helpottavan paineita HKL:n puhelinneuvonnassa. Toimialapäällikkö Timo Rantanen Karttakeskuksesta uskoo HKL:n karttaratkaisun leviävän moniin kuntiin. Internet-sovellukset ovat käyttökelpoisia erityisesti silloin, kun tarvitaan nopeasti ajankohtainen tieto suurelle joukolle.

-Kehitteillä on myös maksullisia Internet-pohjaisia karttapalveluja. Jotkut pysyvät ilmaisina mainosrahoituksen turvin. Digitaalisten karttojen käyttö yleistynee kolmannen sukupolven matkapuhelinten myötä, muutaman vuoden kuluttua. Silloin Internet-karttaa voi selailla matkan varrella omalla matkapuhelimella.

Metsässä ei "mennä metsään"

Kunnat ja yritykset ovat digitaalisten karttojen käytön edelläkävijöitä. Ne ovat hyödyntäneet uutta tekniikkaa varsinkin kuljetusjärjestelyitten suunnittelussa. Suomessa on esimerkiksi yli 600 tukkirekassa tietokonekartat, joiden avulla oikeat puuerät löytyvät.

Metsäyhtiöt ovat ulottaneet tietojärjestelmiään myös urakoitsijoittensa käyttöön niin, että monitoimikoneen käyttäjä osaa värillisen kartan avulla varoa työmaallaan vaikkapa suojelukohteita ja vaarallisia sähköjohtoja.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.