Mainos

Kartelliskandaali johti SAS:n varapääjohtajan eroon

Skandinaavisen lentoyhtiön SAS:n tanskalainen varapääjohtaja Vagn Sörensen erosi tänään yhtiötä ravisuttavien kartellisyytösten vuoksi.

-Kartellitapaus on hyvin valitettava, ja se on taakka SAS:lle. En ole henkilökohtaisesti osallistunut laittomiin sopimuksiin, mutta ne tehtiin minun osassani organisaatiota, Sörensen sanoi lausunnossaan.

-Siksi tunnen voimakasta yhteisvastuuta tapahtuneesta, ja toivon, että päätöksestäni seuraa SAS:n taakan keventyminen, hän perusteli.

EU tuomitsi heinäkuussa SAS:n ja tanskalaisen Maersk Airin 52,5 miljoonan euron (312 miljoonan markan) sakkoon hintojen sopimisesta Tukholman ja Kööpenhaminan välisellä reitillä. Lisäksi Ruotsin kilpailuviranomaiset tutkivat SAS:n ja ruotsalaisen Skywaysin väitettyä kartellia Ruotsin kotimaanreiteillä.

Sörensen lähtee SAS:n johdosta, mutta hänen ilmoitettiin kuitenkin jatkavan yhtiön palveluksessa muissa tehtävissä. SAS:n varapääjohtajuuden lisäksi hän vastasi SAS:n Tanskan yhtiöstä.

Kartelliskandaali on raivostuttanut poliitikkoja

Sörensenin ero sai kiitosta Ruotsissa, mutta Tanskassa hänen lähtöään myös valiteltiin. EU:n kartellituomiosta ärtynyt Ruotsin hallitus ilmoitti jo aiemmin, että se aikoo kuulustella SAS:n johtoa tapauksen vuoksi.

-On hyvin tärkeätä, että SAS ryhtyy toimiin palauttaakseen matkustajien luottamuksen, Ruotsin kuluttajaministeri Britta Lejon kommentoi tänään. Eilen SAS:n perusteellisesti haukkunut Lejon ei pitänyt Sörensenin eroa yllätyksenä. Sen sijaan Tanskan liikenneministeri Jacob Buksti pahoitteli eroa. Eräät muut tanskalaispoliitikot vaativat kuitenkin lentoyhtiöltä enemmän toimia kartelliskandaalin selvittämiseksi.

SAS:n varapääjohtajan päätös liikuttaa pohjoismaisia poliitikkoja, sillä SAS on Ruotsin, Tanskan ja Norjan valtioiden omistama lentoyhtiö.

Henkilökunta valitti eroa

SAS:n norjalainen hallituksen puheenjohtaja Harald Norvik ei pahoitellut Sörensenin lähtöä. Hän arvioi, että koko tapahtumasarjalla on ollut hyvin kielteinen vaikutus yhtiöön.

Sen sijaan SAS:n ammattiyhdistyksen ruotsalainen puheenjohtaja Sven Cahier piti Sörensenin päätöstä onnettomuutena yhtiölle. Cahierin mukaan Sörensen nautti poikkeuksellisen suurta luottamusta SAS:n työntekijöiden keskuudessa.

(MTV3-STT-TT-RBN-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.